134633

Útban a teljes ESA-tagság felé

Magyarországnak az Európai Űrügynökséghez (European Space Agency - ESA) történő sikeres csatlakozását előkészítéséhez járult hozzá az a konferencia, amelyet az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont június 26-án rendezett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Az ESA a világűr felderítésével, felhasználásával foglalkozó európai kormányközi szervezet, amelyhez 1975-ös alapítása óta már 20 ország csatlakozott. Magyarország 2003 óta az ESA úgynevezett európai együttműködő állama, vagyis a PECS (Plan for European Cooperating State - Terv az Európai Együttműködő Államoknak) révén vesz részt az ESA programjaiban, többek között olyan nagyszabású projektekben, mint az idén nagy érdeklődést kiváltó Rosetta-misszió.

   A tanácskozáson a csatlakozás előkészítésében érdekelt ipari résztvevők, tudományos kutatók és műszaki szakemberek cseréltek eszmét. A rendezvényt Lévai Péter, az MTA Wigner FK főigazgatója és Wesztergom Viktor, az MTA CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézet vezetője nyitotta meg, majd az NFM Űrkutatási és Nemzetközi Osztályának munkatársa, Horvai Ferenc számolt be az ESA csatlakozás időszerű kérdéseiről. A tudományos kutatók képviseletében Szalai Sándor, az MTA Wigner FK és Kiss Csaba, az MTA CSFK munkatársa, valamint Ferencz Csaba, az ELTE professzora ismertette a kutatás által belátható lehetőségeket. A helyszínt biztosító Műszaki Egyetemről Kovács Kálmán adott elő az egyetemen zajló alkalmazásorientált űrkutatásokról. Az ipari szektor részéről egyrészt Beke Sándor, az Aluinvent munkatársa az ESA új anyagigényeihez kapcsolódóan mutatta be a magyar ipar szerepvállalását, majd Solymosi János a legnagyobb magyar űripari cég, a Bonn-Hungary Kft. igazgatója a hazai űripar lehetőségeiről számolt be. Balázs László a felfedező kutatás támogatásának csatlakozás utáni lehetőségeire is kitért, majd Bárczy Tamás a Magyar Űripari Klaszter, a HUNSPACE stratégiáját ismertette.

   A találkozó Szegő Károly, az MTA Wigner FK munkatársa H2020 és az ESA csatlakozás című előadásával, valamint a további teendők összefoglalásával zárult. A szervezők külön felhívták a részt vevő vállaltok figyelmét, hogy az ESA weboldalt nyitott az európai kisvállalatok adatbázisának létrehozására, és javasolták az érintett cégek regisztrálását.

További információk:

Az ESA hivatalos honlapja: www.esa.int