134531

Sikeresen tesztelték az MTA Atomki új részecskegyorsítóját

Lezárult az első beüzemelési szakasza annak a Tandetron típusú, új részecskegyorsítónak, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia infrastruktúra-pályázatán elnyert támogatásból rendelt meg az MTA Atomagkutató Intézet.

A 2 MV maximális terminálfeszültséggel működő, Tandetron típusú gyorsító gyártása másfél évig tartott, eközben az Atomki - az MTA és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. támogatásával - előkészítette az eszköz fogadására alkalmas helyszínt.

A két holland mérnök irányításával az MTA Atomki munkatársai által végzett beüzemelés első ütemében a nagyfeszültségtesztek zajlottak le kiváló eredménnyel.
Az új gyorsító az Atomki - külső felhasználók számára is nyitott - Részecskegyorsító Centrumának legkorszerűbb eleme. Már most is jelentős nemzetközi érdeklődés alakult ki körülötte: cseh és olasz együttműködő munkatársak tettek, illetve terveznek látogatásokat a központba.

A Tandetron részecskegyorsítót az Atomki több kutatócsoportja együtt pályázta meg. Széles témaskálán végeznek majd rajta alap- és alkalmazott kutatásokat a magfizika, nukleáris asztrofizika, atomfizika, ionnyaláb-analitika és mikromegmunkálás területén. Az új gyorsító a legmagasabb technológiát képviseli, ezért kiemelt szerepet játszik majd a felsőfokú oktatásban, a szakemberképzésben és a tudományos ismeretterjesztésben is.

A beruházás második fázisa az ionforrás szállítása lesz, amit a gyártó cég a szerződés szerint 2014 decemberére teljesít. Az MTA Atomki Ionnyaláb Alkalmazások Laboratóriuma az MTA újabb infrastruktúra-pályázatán elnyerte a pásztázó ion-nanoszonda megvalósításához szükséges támogatást is. Ezzel lehetővé válik, hogy az új gyorsító egyik első ionnyalábján a legkorszerűbb analitikai és ionmegmunkálási technológiákkal működő berendezés lépjen üzembe. Az alkalmazások közül elsőként a protonnyalábos mikro- és nanomegmunkálást, azon belül az orvosi alkalmazások számára fontos nanofluidikai eszközök készítését dolgozzák majd ki.