135017

Rangos elismerés az MTA Természettudományi Kutatóközpont fizikusának

Fürjes Péter a mikro- és nanoszerkezetek kutatója, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa nyerte el a szenzortechnológiában kiemelkedő eredményeket elért, általában 40 évesnél fiatalabb tudósoknak odaítélt "Eurosensors Fellow 2014" díjat.

Az MTA TTK MFA tudományos főmunkatársa az elismerést az érzékelők kutatás-fejlesztése területén elért eredmények bemutatásának európai fórumán, az idén Bresciában tartott EUROSENSORS konferencián vette át a Nemzetközi Irányító Bizottság elnökeitől, Christofer Hieroldtól és Maximilan Fleischertől.

     "Nagy megtiszteltetés és egyben biztatás számomra ez a díj. Az elismerés viszont nem csak nekem, hanem az MTA TTK MFA mikro- és nanotechnológiával, szenzorkutatással foglalkozó csapatának – a MEMS laboratóriumnak – is szól. Nélkülük nem sikerülne ilyen eredményeket elérni, hiszen az ilyen érzékelő-rendszerek fejlesztése igazi hosszú távú csapatmunkát igényel" – mondta az elismerés átvételekor Fürjes Péter.

     Az EUROSENSORS konferenciát 1987 óta minden évben megrendezik. A találkozók témái a szenzorika teljes területét lefedik: az érzékelők, a mikro- és nanorendszerek kutatás- fejlesztésének szinte valamennyi eredményéről eszmét cserél az átlagosan 400-600 akadémiai, egyetemi és ipari résztvevő.

     A 2002-ben alapított "Eurosensors Fellow" díjat az éves konferencián adják át egy pályája felfelé ívelő szakaszában lévő, lehetőség szerint 40 év alatti kutatónak. A jelöltnek azon kívül, hogy már komoly kutatási teljesítményt tud felmutatni a szenzorfejlesztés területén, a EUROSENSORS konferenciákon is kiemelkedő szereplőnek kell lennie. Kiváló kommunikációs készségekkel kell rendelkeznie, hogy a konferencia "nagyköveteként" népszerűsíthesse a rendezvényeket és szakterületét. A díjazott jutalma a gravírozott üveg trófeán kívül, hogy három évig meghívottként térítésmentesen vehet részt a EUROSENSORS konferenciákon. További megtisztelő privilégiuma, de egyben kötelezettsége is, hogy a díjátadást követő konferencián plenáris előadást tartson munkájáról.

 ⃰  ⃰  ⃰ 

     A jubileumi, 30. EUROSENSORS 2016 konferencia rendezési jogát 27 év után ismét Budapest nyerte el. A konferencia szervezője az MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete lesz. Fürjes Péter a helyi szervező bizottság tagjaként segíti majd a rendezést (www.eurosensors2016.eu).