137249

Akadémiai intézeteket látogatott Hiroshi Amano, Nobel díjas fizikus, a World Science Forum vendége

Az MTA Energiatudományi Kutatóközpontját érte az a megtiszteltetés, hogy Hiroshi Amano, (Nagoya University) Nobel díjas fizikus (2014-ben két japán kollégájával együtt megosztott fizikai Nobel-díjat kapott a kék fényű LED feltalálásáért) egy egész napos látogatást tett a központban.

Látogatása az intézeti tájékoztató után egy szemináriummal kezdődött, ahol Professzor Amano „Progress in III-V nitride nanodevices” címmel tartott mintegy 40 perces előadást, amit igen aktív diszkusszió követett. A neves előadót Pécz Béla mutatta be.  Előadásában nem a kék LED fejlesztését ismertette, hanem a legújabb kutatási irányait, amiből a résztvevők láthatták a meglepően hibamentes GaN nanoszálakat, valamint a nagy frekvencián használható tranzisztor szerkezeteket. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a világítás forradalmát hozta el a GaN, hanem igen jelentős energia-megtakarításra számíthatunk, ha a teljesítményeszközöket is ebből az anyagból készítjük el. Nem mindegy ugyanis, hogy pl. egy nagyteljesítményű kapcsolóeszközben a veszteség 50%-os, vagy le tudjuk azt vinni 5%-ra.

A szemináriumot laborlátogatások követték, ahol meglátogatta a Vékonyrétegfizikai laboratóriumot (http://www.thinfilms.hu) , amelynek már korábban is volt kapcsolata a Nagoya Egyetemmel.

Professzor H. Amano, Misják Fanni, aki mikroszkópozott már a Nagoya Egyetemen is és Pécz Béla.
Professzor H. Amano, Misják Fanni, aki mikroszkópozott már a Nagoya Egyetemen is és Pécz Béla.

Mivel Pécz Béla és csoportja is GaN-del és különösen a teljesítmény tranzisztorokban alkalmazható rétegekkel, ezek hőelvezetésével foglalkozik,  Amano professzor (aki emiatt jelezte látogatási szándékát) érdeklődéssel hallgatta a gyémánt és grafén felhasználásával elért eredményeiket.

Következett az EK MFA Nanotechnológia ill. az ennek részeként működő 2D Lendület laboratóriuma (http://www.nanotechnology.hu) , ahol Professzor Bíró László (MTA lev. tag) és Tapasztó Levente lendületes kutató fogadták a vendéget.

Professzor Amano, professzor Bíró László és Dr. Tapasztó Levente a legújabb a Lendület projekt keretében beszerzett alacsony hőmérsékletű STM berendezésnél.
Professzor Amano, professzor Bíró László és Dr. Tapasztó Levente a legújabb a Lendület projekt keretében beszerzett alacsony hőmérsékletű STM berendezésnél.

A Nobel-díjas vendég különösen érdekesnek találta Tapasztó levente új témáját (újszerű 2D anyagok), amivel napokkal korábban az ERC Starting Grantját és másfél millió Eurós támogatását nyerte el.

A vendég látogatást tett a Termohidraulika Laboratóriumban, ahol a nukleáris biztonság érdekében végzett modellezéssel, ill a Csillebérci Telephely másik kutatóközpontjában a Wigner Fizikai Kutatóközpont Szerkezetkutató Laboratóriumában, ahol röntgen holográfiával, illetve a kristálynövekedési modellezéssel ismerkedett.    

Hiroshi Amano a 2015-ös budapesti World Science Forum egyik kiemelt előadójaként tartózkodott Budapesten, de megtalálta a közvetlen szakmai kapcsolatokat is. Nagy örömünkre hazatérése után azt írta, hogy bár tudja, hogy a V4-Japán projektek keretében már elkezdtek egy japán együttműködést, ő is kifejezi együttműködési szándékát GaN témakörben. A konkrét kísérletek terveit jelenleg egyeztetik.