129802

Márkus Gábor emlékére

Elhunyt Márkus Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja

2012 április 29-én, életének 90. évében Buffaloban elhunyt Márkus Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

Márkus Gábor Budapesten született, orvosi diplomáját is itt szerezte meg 1947-ben, majd 1948-ban az Egyesült Államokban telepedett le. Kutatóként, oktatóként hat évig dolgozott a Stanford Egyetemen, majd három évet a philadelphiai Children's Hospital kutatóintézetében töltött. 1957-ben a New York állambeli Buffalo Roswell Park Cancer Institute-hoz csatlakozott, ahol 35 évig - nyugállamonányba vonulásáig - dolgozott a kisérleti biológiai osztály, majd a biokémiai intézet vezetőjeként.

Márkus Gábor a véralvadás, fibrinolízis és rákkutatás terén végzett kutatásaival szerzett nemzetközi hírnevet. A plazminogén konformációváltozásainak vizsgálatával, a plazminogén aktiválás mechanizmusának tisztázásával jelentős mértékben hozzájárult a fibrinolitikus rendszer működésének megértéséhez és ezáltal elősegítette hatékony trombolitikus terápiák kidolgozását. Az elsők között volt aki felismerte, hogy a fibrinolitikus rendszer szerepet játszik a tumor metasztázisban is. A fibrinolízis területén született eredményei jelentős hatással voltak a magyarországi kutatásokra. Felfedezései jelentőségének elismeréseként 1981-ben az American Chemical Society neki ítélte a rangos Schoellkopf-díjat, 1994-ben a Magyar Tudományos Akadémia külső taggá választotta.

Márkus Gábor nemcsak kíváló kutató volt. Műveltsége, életszeretete és derűje örömet szerzett mindazoknak akik személyesen ismerhették.