137236

Somlyódy László, az MTA rendes tagja Dunbar-díjban részesült

 

A díj névadójának, William Philips Dunbarnak, a közegészségügy megteremtésében úttörő feladatot ellátó szakembernek fűződik a nevéhez a kolera járvány elleni védekezés 19. században kidolgozott hatékony módszere. Dunbar munkásságának jelentősége abban állt, hogy felismerte a szennyvízkezelés és a járványok elleni védekezés összefüggését.


A Dunbar-díjat 2015-ben
rangos nemzetközi versengést követően Dr. Somlyódy László professzor, akadémikus kapta tudományos, oktatói, kutatói és szakma szervező közéleti tevékenységének összesített elismeréseként.

Somlyódy professzor úr a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Műszaki Tudományok Osztály elnöke és az Elnökség tagja (1999-2005); tagja a Magyar Mérnök Akadémiának, az Európai Környezettudományi Alapítványnak, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának, a Nemzetközi Vízügyi Szövetségnek (IWA), számos magyar, uniós és nemzetközi magas szintű tanácsadó testületnek és folyóiratok szerkesztőbizottságainak.

Számos tanulmány szerzője illetve résztvevője volt Magyarországon, Közép- és Kelet-Európában, Európában, Brazíliában, Kínában és Szingapúrban. Tíz könyv és megközelítőleg százhúsz cikk szerzője, illetve közel negyven országban tart/tartott előadásokat. A brüsszeli díjátadót követően – melyen nem tudott részt venni -, a rangos kitüntetést az Akadémián vette át november 24-én. Munkásságát Körösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatója, Dr. Józsa János az MTA levelező tagja, a BME rektora, Kovács Károly az Európai Vízügyi Szövetség és a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke méltatták.