137151

Átadták az Akadémiai Kiadói Nívódíjakat.

Az Akadémiai Nívódíjak átadásán jelen volt Solymosi László, az MTA könyv-, és Folyóirat-kiadó Bizottságának elnöke, Réffy Balázs, az Akadémia Kiadó Zrt. vezérigazgatója.

A Műszaki Tudományok Osztálya által támogatott könyvek közül kettő is elnyerte az elismerést.

 


Cságoly Ferenc: Három könyv az építészetről

Miért szép egy épület? Egyáltalán beszélhetünk-e ma még szépségről, ilyen általánosságban? A szerző jól ismert esztétikai kategóriákon keresztül férkőzik közel ahhoz a titokzatos valamihez, amit szépségnek nevezünk. A több mint kétezer évvel ezelőtt élt első építészeti gondolkodó, Vitruvius felvetéseit veszi újra elő, bizonyítva, hogy a változó korok és a véleménykülönbözőségek ellenére léteznek olyan értékek, amelyek kiállják az idő próbáját.

A háromkötetes mű a szépség, a hasznosság és a tartósság fogalmát járja körül. A szerző példái, elemzései és személyes megjegyzései egészen különböző korokba és helyekre invitálják az olvasót. Híres építészek neves alkotásai kerülnek egy aprócska faluban megbúvó házacska vagy egy vers mellé, hogy együtt érveljenek a helyes arány, a lépték, a ritmus vagy a kompozíció fontossága mellett.

 


Vajda György: Okok és következmények az energetikában

Életünk minden mozzanatához energia befektetése szükséges. Az energiaellátás módját összetett természeti, gazdasági, műszaki, társadalmi körülmények szabják meg. A könyv múltbeli példákon mutatja be ezek szerepét, és elemzi a jelenlegi problémákat. Az energiaellátás vissza is hat ezekre a körülményekre, a következmények egy része kedvezőtlen, sőt egyenesen káros is lehet. A védekezés ezek ellen napjaink egyik legfontosabb feladata. Szerző megkülönböztetett figyelmet fordít a jelenlegi magyar problémákra.