137349

Átadták a Gábor Dénes-díjakat


Három akadémikus és az MTA három doktora is átvehette a Parlamentben kiosztott Gábor Dénes-díjak egyikét. A műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, valamint a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítmény elismerésére alapított díjakat idén immár 27. alkalommal ítélték oda.

A NOVOFER Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díj a civil szféra egyik legnevesebb műszaki alkotói elismerése Magyarországon. Az évente kiosztott díjak jól reprezentálják az ipar egészét, az információtechnológiát és a távközlést, a gépipart, az energetikát, a vegyészetet és gyógyszeripart, a mezőgazdaskiságot és biotechnológiát, valamint az üzleti menedzsmentet és a kiemelkedő oktatási teljesítményt is. Eddig 203-an részesültek az elismerésben.

Az idei parlamenti ünnepségen – amelyen részt vett Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is - tizenketten vehették át a „holográfiai módszer felfedezéséért és fejlesztéséhez való hozzájárulásáért” fizikai Nobel-díjjal elismert tudósról, az MTA egykori tiszteleti tagjáról elnevezett díjak valamelyikét.

Csoportkép a díjazottakról. A Gábor Dénes-díj parlamenti átadásán készült képgalériánkat a fotóra kattintva nézheti meg
Csoportkép a díjazottakról. A Gábor Dénes-díj parlamenti átadásán készült képgalériánkat a fotókra kattintva nézheti meg

 

A Gábor Dénes-díj kitüntetettjei

Gábor Dénes-díjban részesült Hangody László, az MTA levelező tagja, ortopéd sebész és traumatológus, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára. Az akadémikus a népbetegségnek tekinthető és az életminőséget jelentősen rontó porckopással járó degeneratív ízületi elváltozások mérséklését, illetve gyógyítását szolgáló eljárások és eszközök fejlesztésében nyújtott alkotó tevékenységéért és a klinikai gyakorlatban való rutinszerű alkalmazásukért részesült az elismerésben.

Gábor Dénes-díjat vehetett át Kistelegdi István építészmérnök, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar egyetemi tanára úttörő jellegű, a tudományos, kutatói, oktatói és építészeti esztétikai értékrendet egyben tükröző új oktatási szemlélet kialakításáért és a hazai felsőoktatásban történt sikeres bevezetéséért. A méltatás szerint a díjjal ismerték el a nevéhez fűződő természettudományos-mérnöki épületmodellező és épülettervező módszer kifejlesztését is, amellyel lehetővé válik az energiahatékony, null- és pluszenergia-mérlegű épületek, települések tervezése és az ezekhez tartozó intelligens építéstechnológiák fejlesztése és kivitelezése.

Ugyancsak Gábor Dénes-díjat kapott Merkely Béla Péter, az MTA doktora, egyetemi tanár, egészségügyi menedzser, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának elnöke, klinikai rektorhelyettes, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója. A belgyógyász, kardiológus és klinikai farmakológus szakorvos az eltérő szimptómákkal jelentkező szívelégtelenségek hatékony kezelését szolgáló eljárások kifejlesztésében végzett alkotó közreműködéséért, a nagyszámú és jelentős hányadban sikeres szívátültetés szervezeti és orvosbiológiai hátterének megteremtéséért vehette át a díjat.

Az elismeréseket Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke (képünkön), Gyulai József, a NOVOFER Alapítvány kuratóriumi elnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztérium államtitkára, V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke és Józsa János, a BME rektora adta át
Az elismeréseket Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke (képünkön), Gyulai József, a NOVOFER Alapítvány kuratóriumi elnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztérium államtitkára, V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke és Józsa János, a BME rektora adta át

 

A Gábor Dénes-díj idei kitüntetettjei között van Charaf Hassan villamosmérnök, mérnök-közgazdász, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának egyetemi docense is. Chara Hassan egyebek mellett a hazai infokommunikációs ipar igényei szerint a Műegyetemen általa létrehozott és irányított szoftverfejlesztő szakmai műhely eredményeiért, azok mintegy száz termelő és szolgáltatóvállalatnál történt hasznosításáért, a modellvezérelt szoftverek, azon belül a mobilalkalmazások fejlesztéséért és oktatásának bevezetéséért vehette át a rangos elismerést.

A kuratórium döntése alapján Kazi Károly villamosmérnök, a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. ügyvezetője is megkapta a díjat. A szakember az immár magyar tulajdonú, elektronikai csúcstechnológiai cég létrehozásában, fejlesztésében és sikeres működtetésében végzett meghatározó szakmai-üzleti vezetői tevékenységéért, az elektronikai ipar legkorszerűbb alkalmazásait igénylő űrtechnológiai egységeknek, a TETRA kommunikációs rendszer hálózati elemeinek, a TrackMan golflabdaradar mikrohullámú egységének, az UAV (drón) rendszereknek a fejlesztésében és gyártásában való sikeres szakmai közreműködéséért, a hazai elektronikai ipar fejlesztésében végzett sokirányú szakmai és társadalmi tevékenységéért részesült az elismerésben.

Gábor Dénes-díjat adtak át Mészáros Csaba villamosmérnöknek, az evopro Holding Zrt. elnök tulajdonosának. Mészáros Csaba egyebek mellett a sikeres hazai kutató-fejlesztő és gyártó-termelő kapacitások kiépítésében végzett innovatív szervező és szervezetfejlesztési tevékenységéért, a több országban is sikeres mérnök-vállalatcsoport létrehozásáért, a hazai erőforrásokra alapozott eredményes kutató-fejlesztői munkahelyteremtési kezdeményezéseiért vehette át az elismerést.

A hét Gábor Dénes-díjjal kitüntetett között van Lacza Zsombor, az MTA doktora, ortopéd traumatológus szakorvos, a Lacerta Technologies GmbH ügyvezetője és kutatási igazgatója. Lacza Zsombor a klinikai igényen alapuló orvostudományi fejlesztésért, az ötlettől a kutatáson, gyártáson és engedélyeztetésen át az eredmények, a termék és a technológia sikeres piaci bevezetését jelentő hagyományos innovációs lánc példaértékű felépítéséért. A BoneAlbumin technológia kifejlesztése és nemzetközi piacra való bevezetése során nyújtott alkotó közreműködése hozzájárult ahhoz, hogy az eljárással sikerült az emberi szövetekhez teljes körűen alkalmazkodó, hosszú távon tökéletesen átépülő és az elveszett csontmennyiség helyére új, az eredetivel funkcionálisan azonos szövetet létrehozni.

A Gábor Dénes-díjátadó a magyar mérnöki munka ünnepe - mondta Gyulai József, az elismerést odaítélő kuratórium elnöke
A Gábor Dénes-díjátadó a magyar mérnöki munka ünnepe - mondta Gyulai József, az elismerést odaítélő kuratórium elnöke

 

Külhoni fokozat

A Gábor Dénes-díj „külhoni fokozat‟-át Kiss László István gépészmérnök, a Université du Québec à Chicoutimi egyetemi tanára kapta. Kiss László István egyebek mellett a magyar tudomány és kultúra nemzetközi elismertetésében nyújtott kiemelkedő tevékenységéért, a komplex kutatási szemléletű, több kontinensen eredményesen alkalmazott multidiszciplináris fejlesztési eredményeiért, az alumíniumelektrolízis termikus és anyagtranszport-folyamatainak kísérleti és elméleti kutatásában elért sikereiért kapta meg az elismerést.

In memoriam Gábor Dénes elismerés

A Kuratórium döntése alapján In memoriam Gábor Dénes elismerésben részesült Ginsztler János akadémikus. A gépészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Mérnökakadémia ügyvezető elnöke, a NOVOFER Alapítvány kuratóriumi tagjaként azért a négy cikluson keresztül folytatott áldozatos tevékenységéért kapta meg az oklevelet, amellyel hozzájárult a kitűzött célok valóra váltásához, Gábor Dénes szellemi hagyatékának eredményes ápolásához, a Gábor Dénes-díj hazai és nemzetközi presztízsének növeléséhez.

Gábor Dénes-életműdíj

Mesterházy Ákos, az MTA rendes tagja kapta ez évben a Gábor Dénes-életműdíjat. Az agrármérnök, a Gabonakutató Közhasznú Kft. (Szeged) kutatóprofesszora és tudományos tanácsadója a hazai növénynemesítés, azon belül a rezisztencianemesítés, valamint a mikotoxinok kutatása terén végzett, nemzetközi szinten is elismert, több mint négy évtizedes munkájáért, növénykórtani és növénygenetikai kutatási eredményei gyakorlatba való átültetéséért vehette át az elismerést. A méltatásban kiemelték a növényvédelem szempontjából különösen fontos permetezési technológiák kialakítását, amelyekkel jelentősen csökkenthető a hazai és általában az európai népesség élelmezése szempontjából meghatározó jelentőségű búzatermés mikotoxin-szennyezettsége.

Ugyancsak Gábor Dénes-életműdíjat ítéltek oda Varjú György villamosmérnöknek, az MTA doktorának. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika Tanszékének professor emeritusa több mint öt évtizede folytatott áldozatos felsőoktatási és kutatási tevékenységéért, a nagyfeszültségű kábelvonalak létesítésével és üzemeltetésével kapcsolatos új kérdések megválaszolása, a különleges villamos nagyvasúti táplálási rendszerek kidolgozása és modellezése, valamint a villamosenergia-rendszerek és az információs és kommunikációs technológiák összekacsolódása miatt egyre nagyobb jelentőségű elektromágneses összeférhetőség (EMC) terén elért eredményeiért, a hazai és nemzetközi szakmai szervezetekben vállalt szakértői munkájáért, a magyar szaktudás nemzetközi hírnevének öregbítéséért vehette át a díjat.

A Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíjat Várszegi Kristófnak, a BME hallgatójának ítélték oda.