A tudománydiplomácia hírei

 • Szervezeti és pénzügyi javaslatokról határozott a Science Europe Igazgatótanácsa

  2012.07.11.

  Az Európai Kutatási Térséget jelentős mértékben alakító bizottságok tagjainak megválasztásának megkezdése, a tagszervezetek által delegált megfigyelők részvételével kapcsolatos állásfoglalás megalkotása, valamint a szervezet költségvetését érintő előterjesztések is szerepeltek a tavaly alakult európai tudományos kutatási szervezet Igazgatótanácsának pénteki ülésén.

 • A tudomány és a politika képviselőinek vitanapja a dán parlamentben

  2012.06.21.

  A politikai döntéshozatalt segítő tudomány állt a Parliaments and Civil Society in Technology Assessment (PACITA) elnevezésű uniós projekt vitanapjának fókuszában, amelyet 2012. június 18-án tartottak a dán parlamentben. A rendezvényen részt vett Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese.

 • Kínai delegáció látogatása az Akadémián

  2012.06.04.

  A közös kutatási lehetőségek áttekintése állt annak a megbeszéléssorozatnak a középpontjában, amelyet a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Li Shenming alelnök vezette hatfős delegációja folytatott az MTA több kutatóintézetében. A küldöttség Európai körútjának egyik állomásaként május 31-én érkezett hazánkba.

 • Szabad hozzáférésűvé válhatnak a tudományos szaklapok

  2012.05.24.

  „Szabad hozzáférésűvé kell tenni a tudományos folyóiratokat” – tolmácsolta az MTA elnöke a Science Europe brüsszeli közgyűlésének legfontosabb üzenetét. Pálinkás József, aki a szervezet igazgatótanácsának tagja, elmondta: az ülésen egyhangú döntés született arról, hogy a közelmúltban jelentősen megnövekedett előfizetési díjak helyett új modellt kell találni a tudományos szaklapok finanszírozására.

 • Újabb magyar kutatók az EASAC munkacsoportjaiban

  2012.05.15.

  Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) május 10. és 11. között Dublinban, a Királyi Ír Akadémián tartott tudományos tanácskozást, amelyen Pálinkás József, az MTA elnöke képviselte hazánkat. Idén két, újonnan alakuló EASAC-munkacsoport is magyar kutatót választott a tagjai sorába.

 • A tudomány a Duna-stratégiáért

  2012.04.26.

  Az ötödik World Science Forum idején, 2011. november 17-én a Duna menti államok tudományos akadémiái és az Európai Bizottság Egyesített Kutatási Központja által aláírt a Tudomány a Duna-stratégiáért együttműködési megállapodás értelmében április 24-én a szervezet konferenciát rendezett Brüsszelben. A tanácskozáson, amelyen Pálinkás József, az Akadémia elnöke is részt vett, a környezetvédelem, az [...]

 • Jelentős magyar részvétel az EASAC munkájában

  2012.03.15.

  Pálinkás József, az MTA elnöke részt vett az Európai Akadémiák Tanácsadó Testületének (EASAC) március 14-i brüsszeli ülésén. A testület Igazgatótanácsa azokat a szakmapolitikai állásfoglalásokat vitatta meg, amelyekkel az európai politikusokat tudományos megalapozottságú döntések meghozatalához igyekeznek hozzásegíteni. A szervezet munkacsoportjaiban több magyar kutató is dolgozik.

 • Brazília: a World Science Forum első nemzetközi állomása

  2012.03.01.

  "Magyarország gyümölcsöző tudományos kapcsolatokat kíván kiépíteni a tudomány és technológia terén előretörő szuperhatalmakkal, köztük kiemelten is Brazíliával” – hangsúlyozta Pálinkás József azon a találkozón, amelyen Sergio Moreira Limának, Brazília budapesti nagykövetének felkérésére a World Science Forum tudománydiplomáciában betöltött szerepéről beszélt a jelenlévőknek.

 • Német–magyar tudományos fórum alakult Berlinben

  2012.02.23.

  Gábor Dénes Társaság a Tudományos Együttműködésért alakuló ülést tartott február 16-án Berlinben, amelyen az Akadémia képviseletében az MTA alelnöke Szász Domokos vett részt. A Nobel-díjas kutató nevét viselő német–magyar egyesület célja, hogy a jövőben szorosabbra fűzze a két ország tudományos és társadalmi kapcsolatait valamint elősegítse a Németországban élő magyar származású professzorok, [...]

 • A visegrádi négyek a tudománytámogatásért

  2011.12.22.

  A cseh, lengyel, magyar és szlovák tudományos akadémia vezetőinek szlovákiai találkozóján Szász Domokos, az MTA alelnöke többek között arról tájékoztatta a visegrádi országok akadémiáinak képviselőit, hogy az Akadémia a 2012 és 2020 közötti időszakban a kutatás-fejlesztésre fordítható támogatás összegének jelentős növelését igyekszik elérni. Az immár hagyományos, először 1999-ben megrendezett [...]