133236
A tudománydiplomácia hírei
Vissza
2013. 12. 06.

Újabb három évre alelnökévé választotta Pálinkás Józsefet az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete

 Megválasztotta új vezetőségét római ülésén az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC). A döntés értelmében Pálinkás József, az MTA elnöke újabb három évig tölti be a tekintélyes nemzetközi szervezet alelnöki posztját. A tanácskozáson bemutatták az EASAC új, az európai időjárási szélsőségekkel foglalkozó, Extreme Weather Events in Europe című tanulmányát is.

 Az EASAC Elnökségének és Közgyűlésének a Lincei Olasz Nemzeti Akadémián tartott római ülésén Pálinkás József és Volker ter Meulen professzor, az EASAC Tanácsának tagja tájékoztatta a szervezet elnökségét a Tudomány Világfórumának eredményes és jelentős nemzetközi érdeklődést kiváltó Rio de Janeiró-i találkozójáró

A közgyűlésen lépett hivatalba az EASAC korábban megválasztott új elnöke, Jos van der Meer, a Holland Akadémia korábbi alelnöke. A tanácskozáson ismertették az elektronikus szavazás eredményét, amelyen a közgyűlés tagjai döntöttek az EASAC alelnökeiről. A döntés értelmében Pálinkás Józsefet újabb három évre az EASAC alelnökévé választották.

A szervezet új alelnökei Martyn Poliakoff, a Royal Society külügyi titkára, Loucas Christophorou, az Athéni Akadémia elnöke és Thierry Courvoisier, a Svájci Akadémia elnöke lettek.

     A közgyűlés döntött egy új, az űrkutatás lehetőségeit bemutató tanulmány elkészítéséről svájci vezetéssel, továbbá meghallgatta Robin Fearsnek, az EASAC biológiai programok projektje titkárának a beszámolóját a biológiai kutatások helyzetéről és új eredményeiről. A növényi betegségekkel kapcsolatos veszélyekkel foglalkozó, ugyancsak új tanulmány elkészítésében a Magyar Tudományos Akadémia is részt vesz majd.

     John Holmes, az EASAC energetikai programjának titkára beszámolt a kiégett nukleáris fűtőelemek kezeléséről készülő program állásáról, valamint ismertette a többi energetikai program kidolgozása során elért eredményeket.

     Michael Norton, az EASAC új, környezettudományi programokat összefogó titkára részletes tájékoztatást adott a környezettel kapcsolatos programokról, kiemelve az elkészült, az időjárási szélsőségekről szóló című tanulmány jelentőségét, amelyet először december 2-án mutattak be Brüsszelben.

     Az egyes akadémiák kerekasztal-megbeszélésen ismertették közfeladataik keretében végzett tevékenységüket.

     A római tanácskozáson döntés született arról, hogy az EASAC Elnökségének következő ülését Budapesten tartják 2014. március 21-én. Ezt megelőzően március 20-án a Magyar Tudományos Akadémián bemutatják az EASAC három tanulmányát: "A jövő vetése: lehetőségek és kihívások a növénynemesítés genetikai módszereinek alkalmazásában a fenntartható mezőgazdaságért" (Planting the future: opportunities and challenges for using crop genetic improvement technologies for sustainable agriculture), "Az egészségügyi célú, közvetlenül a fogyasztóknak nyújtott genetikai vizsgálatok az Európai Unióban" (Direct-to-consumer genetic testing for health-related purposes in the European Union: the view from EASAC and FEAM) címűt, valamint az időjárási szélsőségekről szólót (Extreme Weather Events in Europe). Az eseményre várják a visegrádi akadémiák képviselőit, az MTA tagjait, az egyetemek és kutatóintézetek kutatóit, továbbá a témákban érintett kormányzati szereplőket, valamint az illetékes parlamenti bizottságok vezetőit és tagjait.