132679
A tudománydiplomácia hírei
Vissza
2013. 10. 03.

Új távlatok a magyar–iráni tudományos együttműködés terén

Pálinkás József, az MTA elnöke bemutatkozó látogatáson fogadta az Akadémián Mohammad Reza Morshedzadeh iráni nagykövetet. A tudomány és innováció terén jelentős sikereket elért közel-keleti ország számos tudományterületen kiemelt partnerként számít a Magyar Tudományos Akadémiára a nemzetközi tudományos együttműködés fejlesztésére irányuló törekvéseiben.

 A Budapestre akkreditált diplomata Irán hosszú távú, a tudományos kutatásokat támogató stratégiáját ismertetve elmondta, hogy mára hazája több tudományterületen nemzetközi összehasonlításban is felzárkózott a világ élvonalához. Kiemelte, hogy a tudományos publikációk száma alapján a nanotechnológiában, az energetikai kutatásokban, valamint a biotechnológiában Irán a világ első tíz országa között van. Céljuk, hogy Irán minden tudományterületen képes legyen elsősorban saját kutatói és infrastrukturális bázisára támaszkodva a kiváló teljesítményre. A körülbelül félezer kutatóintézetből, 140 állami és több mint 500 magánegyetemből, valamint 28 tudományos-technológiai parkból álló felsőoktatási-kutatási kapacitásaik további bővítésén dolgoznak.

     Pálinkás József,  bemutatva a Magyar Tudományos Akadémiának az elmúlt években megújított kutatóhálózatát, kiemelte a matematika, az agykutatás, a nanotechnológia, az információs technológiák, az energetika és az agrár-, bölcsészet- és társadalomtudományok területén folyó világszínvonalú akadémiai kutatások eredményeit. 

 

 

     Pálinkás József  és Mohammad Reza Morshedzadeh egyetértett abban, hogy a tudományos együttműködés elmélyítése mindkét fél számára kölcsönösen előnyös lehet. Ennek első lépéseként megegyeztek, hogy közös kutatási projektek indítása érdekében megkezdik az egyeztetéseket a kutatóintézeti vezetőkkel és kutatókkal a konkrét együttműködési területek meghatározása érdekében.