133974
A tudománydiplomácia hírei
Vissza
2014. 04. 18.

Délkelet-ázsiai nagykövetek látogatása az Akadémián

A tudománydiplomáciai és kutatói kapcsolatok erősítéséről, a tudományos együttműködésről és a felsőoktatást érintő kérdésekről tárgyalt Pálinkás József, az MTA elnöke a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségébe (ASEAN) csoportosuló országok magyarországi nagyköveteivel.

Pálinkás József részletesen bemutatta a Magyar Tudományos Akadémiát, kiemelve az intézmény tudományos tanácsadó szerepét. Ismertette az akadémiai kutatóhálózat megújítását, az infrastrukturális fejlesztéseket, kitért az Akadémia eredményesen működő egyetemi kapcsolataira, valamint a Lendület programra, amely mára Európa-szerte követendő kutatástámogatási modellé vált. Az MTA elnöke beszélt az új létesítményberuházásokról is, többek között az MTA Természettudományi Kutatóközpont új épületéről, és felajánlotta a Magyar Tudományos Akadémia támogatását kutatóközpontok, kutatócsoportok szintjén működő konkrét tudományos együttműködések kialakításához. Pálinkás József elmondta: amennyiben ez előmozdítja a közös kutatási területek feltérképezését és a közös kutatások elindítását, az Akadémia az MTA és a nemzeti akadémiák, valamint a kutatásfinanszírozó intézmények közötti kapcsolatok intézményesítésének a lehetőségére is nyitott.


 

     Maruli Tua Sagala indonéz nagykövet elmondta, hogy a 2015-től az EU-hoz hasonló közösséggé alakuló ASEAN-országok Magyarországot fontos partnerként kezelik az oktatási és a tudományos együttműködés terén. Indonézia esetében a kormányzat célja a két ország közti tudományos és technológiai megállapodás megkötése és a kutatói kapcsolatok erősítése. Az ASEAN-országok közösségükön belül is törekednek felsőoktatási rendszereik harmonizálására, a végzettségek kölcsönös elismerésére. Abban is számítanak a magyar kormány és a magyar egyetemek támogatására, hogy a jelenleginél jelentősen nagyobb számban tanulhassanak és kutathassanak indonéz hallgatók Magyarországon.

     Sompong Sanguanbun thai nagykövet kiemelte Surapong Tovichakchaikul, thai külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes tavaly júniusi rendkívül sikeres látogatását, és az annak nyomán most kialakuló párbeszéd jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy a gazdasági együttműködés mellett a tudomány területén is kiemelt partnerként tekintenek Magyarországra és az Akadémiára.

     Megköszönve Pálinkás József részletes bemutatóját, Ngo Duy Ngo vietnami nagykövet rámutatott a régóta jól működő magyar-vietnami oktatási és tudományos kapcsolatok fontosságára, és hangsúlyozta a vietnami kormány szándékát ezek bővítésére. Mind a vietnami, mind a thai nagykövet fontosnak tartotta felhívni rá a figyelmet, hogy a megfizethető, de több tudományterület esetében is rendkívül magas színvonalú egyetemi képzések és a világ élvonalába tartozó kutatási programok megvalósulása sok más országgal szemben fontos előnyt jelentenek Magyarország számára.