134777
A tudománydiplomácia hírei
Vissza
2014. 07. 23.

Bemutatkozó látogatáson járt az MTA-n a holland nagykövet

A magyar-holland tudományos együttműködés bővítésének lehetőségeiről tárgyalt az MTA elnöke és a Holland Királyság Budapestre akkreditált nagykövete. Gajus Scheltemát az Akadémia Székházában fogadta Lovász László.

Lovász László tájékoztatta a holland nagykövetet azokról a programokról, amelyekkel az Akadémia hozzájárul a magyar tudomány európai integrációjához: bemutatta a CERN-Wigner Adatközpontot, a Nemzeti Agykutatási Programot és a Szegeden épülő Extreme Light Infrastructure (ELI) lézerközpontot.

 

Gajus Scheltema gratulált Lovász Lászlónak a Magyar Tudományos Akadémia élére történt megválasztásához, és méltatta a magyar matematikusok eredményeit. Az MTA elnöke erre reagálva kiemelte a tehetséges diákok számára motiváló közeget és a kutatói pályához szükséges alapokat jelentő, középiskolai speciális matematika tagozatok szerepét.

Az európai pályázati rendszereket értékelve a két fél egyetértett abban, hogy szükség van a "finomhangolásukra". Megállapításuk szerint e munkához mind az ERC-pályázatokon kiemelkedően sikeres holland, mind a magyar kutatók megfontolásra érdemes szempontok felvetésével és értékes tapasztalatokkal járulhatnak hozzá.

 

A nagykövet érdeklődésére Lovász László elmondta, hogy az Akadémia elnökeként rendkívül fontosnak tartja a közoktatás hatékonyságának növelését, ezért tervei között szerepel az azt elősegítő szakmódszertani kutatások kezdeményezése és támogatása.