135596
A tudománydiplomácia hírei
Vissza
2014. 12. 20.

Bemutatkozó látogatáson fogadta Lovász László, az MTA elnöke az izraeli nagykövetet

Ilan Mor 2011 óta tölti be az Izraeli Állam rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagyköveti tisztségét. A hivatalos látogatáson szóba került a két ország közötti tudományos kapcsolatok megőrzése és lehetséges további bővítése, nyilvános tudományos előadások kölcsönös megszervezése.

A megbeszélésen Ilan Mor és az Akadémia elnöke egyetértett abban, hogy az Akadémia nyílt előadássorozatának keretében Nobel-díjas izraeli tudósok közös meghívásával támogatják a két ország tudományos kapcsolatainak mélyítését. Lovász László örömmel biztosította támogatásáról a nagykövetet, egyúttal felajánlotta az együttműködést a 2015. évi budapesti Tudomány Világfóruma izraeli résztvevőinek kiválasztásában.

          

   Idén, december elején alapították meg Magyarország Izraeli Nagykövetségének kezdeményezésére a Bar Ilan Egyetemen a Magyar-Izraeli Tudós Társaságot. Az intézmény elsődleges célja, hogy fórumot teremtsen azoknak az Izraelben élő tudósoknak, akik erős személyes és szakmai kapcsolataikkal közös kutatások, oktatási programok révén segíteni tudják a magyar kutatókkal való együttműködést. Lovász László a társaság alakuló ülését üdvözlő üzenetében felajánlotta a Magyar Tudományos Akadémia támogatását az új társaság programjának színesebbé tételéhez.

   A két ország között több területen is jó a tudományos kapcsolat. Az Izraeli Természet- és Társadalomtudományi Akadémia 1990-ben kötött kétoldalú együttműködési megállapodást a Magyar Tudományos Akadémiával. A kooperáció keretében az ösztöndíjasok mindkét fél részéről évente több hónapos, a természet- és társadalomtudományok kutatását célzó tanulmányúton vehetnek részt.