132731
A tudománydiplomácia hírei
Vissza
2013. 10. 11.

Az UNESCO vezetőinek küldöttsége az MTA-n

Az MTA által kezdeményezett Tudományos Világfórum novemberi, Rio de Janeiró-i ülésének végleges programjáról, valamint Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár hamarosan megalakuló tudományos tanácsadó testületéről is szó esett azon a megbeszélésen, amelyet az UNESCO vezetőinek a Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából a magyar fővárosba látogató küldöttsége folytatott az Akadémián Pálinkás József elnökkel.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének vezetőivel Irina Bokovával, az UNESCO főigazgatójával, Bogyay Katalinnal, az Általános Konferencia 36. ülésszakának elnökével, Magyarország UNESCO-nagykövetével, valamint Gretchen Kalonjival, a szervezet természettudományokért felelős főigazgató-helyettesével folytatott megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a tudománynak alapvető szerepe van az emberiség jövőjét meghatározó vízkezelési kérdések megválaszolásában. Az MTA elnöke kiemelte: a kutatók felelőssége is, hogy az élet alapelemeként nélkülözhetetlen vízről folytatott nemzetközi párbeszédben a döntéshozók és a tudósok hiteles információk alapján közösen határozzák meg a vízgazdálkodás és a szanitáció területén a fenntartható fejlődésnek 2012-ben a Rio+20 konferencián kezdeményezett céljait (Sustainable Development Goals, SDG).

     A természeti erőforrások, így a víz kiaknázásának fenntarthatósága a World Science Forum idei, brazíliai rendezvényének is az egyik központi témája lesz, amelyet a fórum résztvevői az UNESCO és MTA közösen szervezett szekciójában vitathatnak meg. Az UNESCO-nak az MTA Székházában tárgyaló vezetői és Pálinkás József  aki egyúttal a WSF elnöki posztját is betölti megállapították, hogy a Tudomány Világfóruma első nem budapesti találkozójának előkészületei jól haladnak: minden feltétel adott hozzá, hogy Rio de Janeiróban a világrendezvény jelentőségét és elismertségét tovább erősítő, eredményes tanácskozást folytathassanak a világ élvonalbeli kutatói és tudománypolitikai vezetői.

     Az UNESCO-delegáció tájékoztatta a Magyar Tudományos Akadémia elnökét arról is, hogy Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára tudománypolitikai tanácsadó testület létrehozását tervezi. A tudományos tanácsadás, valamint a kutatók felelősségének nemzetközi elismerését jelző lépés azért is jelentős a magyar tudóstársadalom számára, mert az új tanácsadó testületnek egy magyar képviselője is lehet.