135125
A tudománydiplomácia hírei
Vissza
2014. 10. 06.

Az iráni nagykövet bemutatkozó látogatása az MTA elnökénél

A tudományos kapcsolatok élénkítését javasolta Mohammad Reza Morshedzadeh iráni nagykövet az MTA elnökénél tett bemutatkozó látogatásán. A találkozón Lovász László a kétoldalú tudományos kapcsolatok további fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta.

A nagykövet kiemelte, hogy országa nemzetközi együttműködései szerteágazóak, de az elmúlt évek iráni tudományos eredményeinek döntő része mégis saját fejlesztésnek köszönhető. Hozzátette, a kutatás-fejlesztésre irányuló kiemelt figyelmet jelzi, hogy a terület koordinációjáért az ország egyik alelnöke felel.


Lovász László kifejtette, hogy a tudományos kapcsolatok további fejlesztése során érdemes a már kiépült, sikeres együttműködésekre támaszkodni.

Az iráni diplomata reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi mezőgazdasági és nanotechnológiai kutatási együttműködések mellé további tudományterületek csatlakoznak a jövőben. Ezen lehetőségek feltérképezése és konkrét partnerkapcsolatok előkészítése céljából az iráni nagykövet hivatalos látogatásra hívta hazájába Lovász Lászlót, az MTA elnökét és a kutatóintézetek igazgatóit.


A két ország közötti kulturális és oktatási, illetve tudományos-technológiai kapcsolatainak keretét az 1968-ban aláírt Kulturális Együttműködési Egyezmény, valamint az 1972-ben aláírt Műszaki- Tudományos Együttműködési Megállapodás adják. Az MTA és iráni partnerintézménye, az Iráni Tudományos Akadémia közötti egyezményt és munkatervet 2003-ban írták alá Teheránban. A közel-keleti országban magyar agrárkutatók tudományos eredményeit alkalmazzák az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének, hibrid kukorica vetőmag és vetőmag alapanyagokhoz kapcsolódóan kialakított együttműködései során.