133015
A tudománydiplomácia hírei
Vissza
2013. 11. 15.

A szingapúri elnök az Akadémián: élénkülő tudományos kapcsolatok

Pálinkás Józsefa Magyar Tudományos Akadémia elnöke hivatalos látogatáson fogadta Tony Tan Keng Yam szingapúri elnököt. Az államfő, valamint a vezetésével az Akadémiára látogató küldöttség tagjai kerekasztal-beszélgetésen ismerkedtek meg az akadémiai intézményhálózattal, a világszínvonalú akadémiai kutatásokkal, valamint az akadémiai kutatóintézetek szerteágazó nemzetközi együttműködésben folytatott kiemelt projektjeivel.

Az MTA szerkezetében megújult intézményhálózatáról, az egyes kutatóintézetek világszínvonalú tevékenységéről, a Lendület program támogatásával működő kutatócsoportokról számolt be a Tony Tan Keng Yam szingapúri elnök által vezetett delegációnak Pálinkás József. Az MTA elnöke kiemelte, az Akadémia világszerte elismert partnere a tekintélyes tudományos intézményeknek, az európai és nemzetközi tudománypolitikai szervezeteknek, és emlékeztetett a magyar kezdeményezésre kétévente megtartott World Science Forumra, amelynek aktuális rendezvénysorozata rövidesen kezdetét veszi Rio de Janeiróban. Mint elmondta, a kutatások nagyjából fele nemzetközi kooperációban valósul meg – ami jól mutatja az akadémiai kutatók nemzetközi beágyazottságát. Pálinkás József arra is kitért, hogy az Akadémia támogatja a kutatóintézetek közös kutatásra irányuló kezdeményezéseit, a koreai, szingapúri, kínai együttműködések révén gyümölcsöző kapcsolatot ápol a távol-keleti térséggel. Az MTA elnöke üdvözölte a szingapúri félnek a tudományos kooperáció elmélyítésére irányuló szándékát.

   Inzelt Péter, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet igazgatója az intézetben folyó felfedező és célzott kutatásokról, egymást támogató, erősítő szerepükről beszélt. Kiemelte: az MTA SZTAKI sokoldalú együttműködést folytat a különböző iparágak kis- és nagyvállalataival az autógyártástól a forgalomszervezésen át az energetikáig, és Európán kívül számos közös projekten dolgozik együtt egyesült államokbeli, Fülöp-szigeteki és japán partnerekkel.

Szépvölgyi János, a november 15-én új, világszínvonalú épületbe költöző MTA Természettudományi Kutatóközpont főigazgató-helyettese rámutatott, hogy a hat intézetet összefogó kutatóközpont szervezetéből fakadóan lehetőséget nyújt az interdiszciplináris vizsgálatokra. Előadásában az új gyógyszerhatóanyagok kifejlesztésére, valamint az új perspektívákat ígérő nanotudományi kutatásokra hívta fel a figyelmet.

     A Nobel-díjas Wigner Jenő életművéhez méltóan sokoldalúnak nevezte az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont tevékenységét Lévai Péter, az intézmény főigazgatója. Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezettel (CERN) folytatott eredményes együttműködés mellett megemlítette a kutatóközpont energetikai, valamint a nagy adathalmazok kezelésére, értelmezésére irányuló kutatásait. Lévai Péter az élettudományok és a fizika egyik metszéspontjaként említette a nanotechnológia és a biomarkerek témakörét, amelyben munkatársai számos nemzetközileg elismert tanulmányt tettek közzé.

    Az idegrendszert, illetve az agyat érintő betegségek nagyobb anyagi terhet rónak a társadalomra, mint az összes többi betegség együtt – mutatott rá az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben folyó vizsgálatok jelentőségére a kutatóintézet tudományos igazgatóhelyettese, Sperlágh Beáta. A kutatóközpont a társadalom elöregedése miatt egyre gyakoribb és ezért egyre súlyosabb anyagi terhet is jelentő, egyelőre gyógyíthatatlan betegségek, például a Parkinson-kór kezelésére alkalmas készítmények fejlesztését célzó vizsgálatokat is folytat, amelyek során szingapúri partnerekkel is együtt dolgozik. A kutatóintézetben folyó munka magas minőségét rangos ösztöndíjak és számos tudományos publikáció fémjelzi.