135579
A tudománydiplomácia hírei
Vissza
2014. 12. 18.

A koreai nagykövet tiszteletbeli látogatása az Akadémián

Bemutatkozó látogatáson fogadta Yim Geun-Hyeongot, a Koreai Köztársaság idén novemberben kinevezett nagykövetét Lovász László, az MTA elnöke. A megbeszélésen áttekintették a két ország közötti tudományos együttműködés folytatásának, bővítésének lehetőségeit.

     A 1989-ben aláírt, kétoldalú tudományos és technológiai megállapodás értelmében Magyarország és a Koreai Köztársaság támogatja a közös kutatási projekteket. A Magyar Tudományos Akadémia 2009-ben állapodott meg a Koreai Alapkutatási és Technológiai Tanáccsal (Korea Research Council of Fundamental Science and Technology, KRCF) budapesti működésű, közös fenntartású kutatólaboratóriumok létesítéséről. Ennek keretében hasonló kutatólabor működik Biró László Péter, az MTA levelező tagja vezetésével a grafénkutatás, Tompa Péter, az MTA doktora vezetésével a fehérjekutatás, Zoletnik Sándor és Yong-Un Nam  vezetésével a fúziós diagnosztikai kutatás, Tóth Iván vezetésével pedig a nukleáris termohidraulikai kutatás területén.

 

     Az intézményes kapcsolatok mellett számos egyéni kutatói együttműködés is erősíti a két ország viszonyát. Lovász László és Yim Geun-Hyeong találkozóján megállapodás született arról, hogy a stratégiai jelentőségű közös kutatólaborok munkáját folytatni kell.