134686
A tudománydiplomácia hírei
Vissza
2014. 07. 10.

A jordán tiszteletbeli konzul látogatása az Akadémián

Bemutatkozó látogatáson fogadta Zaid Naffát, a Jordán Hasemita Királyság tiszteletbeli konzulját Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A 2017. évi Tudományos Világfórum házigazdájaként Jordánia már a 2015-ös budapesti világtalálkozó szervezésében is részt vesz.

A 2013-as brazíliai rendezvényt követően, 2015 novemberében ismét Budapesten találkoznak a World Science Forum (WSF) résztvevői, a világ vezető tudósai, tudománypolitikai döntéshozói. A Magyar Tudományos Akadémia és a világ legbefolyásosabb tudományos világszervezetei által közösen megrendezendő tudománydiplomáciai találkozó irányító testületének döntése alapján a 2017-es fórum házigazdája a jordániai Királyi Tudományos Társaság (The Royal Scientific Society) lesz.

     A szimbolikus jelentőségű helyszínválasztás megerősíti a közel-keleti ország szerepvállalását a régiót terhelő politikai viták békés rendezésében, és mutatja elkötelezettségét a tudomány támogatása iránt. A megbeszélésen az Akadémia elnöke kiemelte: a jelentős eseményre való felkészülést segíti, hogy a fórum vezető testületének tagjaként Sumaya bint el Hassan jordán hercegnő is részt vesz a budapesti fórum programjának összeállításában, valamint hogy az MTA és a Royal Scientific Society közti megállapodás értelmében a két intézmény már a 2015-ös WSF szervezésében is együttműködik.

     Lovász László és a tiszteletbeli konzul egyetértettek abban, hogy a kutatás-fejlesztés területén is van lehetőség a két ország kapcsolatainak bővítésére, és szándékukat fejezték ki a kutatási intézményeik együttműködését és a kutatócserét támogató megállapodások áttekintésére.