132519
A tudománydiplomácia hírei
Vissza
2013. 09. 13.

A döntéshozatal tudományos megalapozásáért – Athénban ülésezett az EASAC elnöksége

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) elnöksége a szervezet következő években betöltendő szerepéről, valamint az európai szakpolitikai döntések tudományos megalapozásának további lehetőségeiről tanácskozott Athénban. A görög fővárosban a Magyar Tudományos Akadémiát Pálinkás József, az MTA elnöke képviselte, aki egyben az EASAC alelnöki posztját is betölti.

Hogyan tudnak a tudományos akadémiák a leghatékonyabban hozzájárulni a politikai döntések tudományos megalapozásához? Miként tudják a kutatók és a tudománypolitika vezetői minél szélesebb körnek bemutatni tevékenységüket? Melyek lehetnek a következő évtizedben az európai tudományos akadémiák számára a legfontosabb témák és feladatok? Melyek azok a szervezetek, amelyekkel együttműködve az EASAC még sikeresebben léphet fel a tudományos tényeken alapuló döntéshozatal érdekében? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre fogalmaztak meg válaszokat a szerdán kezdődött háromnapos tanácskozáson az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének vezetői.

     Az EASAC Elnökségének (Bureau) tagjai a stratégiai irányokat kijelölő megbeszélés előtt áttekintették és értékelték a 2001-ben alapított szervezet elmúlt éves tevékenységét. Számba vették a legeredményesebb programokat és a legfontosabb változásokat. A testület napirendjén szerepelt az európai tagállamok nemzeti akadémiáit tömörítő EASAC három kiemelt programjáról szóló beszámoló is, amelyek sikeréhez a szervezet munkacsoportjaiban való részvételén keresztül az MTA több kutatója is hozzájárult. Az Európai Unió tagországainak jövője szempontjából kulcsfontosságú energetikai, környezettudományi és élettudományi kutatások legújabb eredményeit összefoglaló előadások után a résztvevők több, az EASAC működésével kapcsolatos tájékoztatót hallgattak meg.

     Az elmúlt években az európai szakpolitikai döntéshozók számára számos területen – köztük a fenntartható mezőgazdaság, a klímaváltozás, a bioüzemanyagok, a napenergia, a nanotechnológia vagy a fertőző betegségek terén – értékes szakértői ajánlásokat megfogalmazó testület tagjai megbeszélést folytattak a januártól az Európai Unió soros elnökségét betöltő Görögország energiaügyi és környezetvédelmi miniszterével Constantinos Mathioudakisszel és Athanasios Tsavtarisszel, a görög agrártárca vezetőjével, illetve előkészítették az EASAC Council következő ülését is.

     Az EASAC Elnökségének a szervezet programjait bemutató, a régió tudományos akadémiái elnökeivel kibővített ülése 2014. március 20-21-én Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián lesz, ahol a nyilvános előadásokon a tudomány képviselőinek és a szakpolitikák döntéshozóinak is lehetőségük lesz a szakértői anyagok részletes megismerésére.