A tudomány hírei

 • Zseniális húzással mentik meg a Földet

  2015.12.15.

  A korábbi évekkel ellentétben látványos egyetértéssel ért véget az ENSZ évente megrendezett nemzetközi klímatanácskozása Párizsban. Az mta.hu által megkérdezett szakértők szerint gyors lépésekkel kell ellensúlyozni a klímaváltozást. Úgy látják, az egyezménnyel megpecsételődik az energiaszektor gyökeres átalakulása, de a részletek kimunkálásával még bőven lesz munkájuk a klímadiplomatáknak.

 • Magyar kamerák mutatják a világ egyik legnagyobb fúziós kísérletét

  2015.12.14.

  A németországi Wendelstein 7-X-ben az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont intelligens kamerarendszerén át pillanthatták meg a kutatók, ahogy a világ legbonyolultabb sztellarátorában először felvillan a plazma.

 • A világemlékezet része lett a magyar tudomány három becses dokumentuma

  2015.12.10.

  Az Eötvös Loránd-féle torziós ingához fűződő dokumentumokkal bővült az UNESCO világemlékezet-listája. A német nyelvű kézirat, az angol nyelvű nyomtatvány, valamint a szintén angol nyelvű, de Magyarországon nyomtatott prospektus jól mutatja, hogy miként hasznosultak egy nagy jelentőségű kísérleti fizikai kutatás eredményei az ipari alkalmazások területén.

 • Fellélegezhet-e a Föld a párizsi klímacsúcs után?

  2015.12.09.

  Gigászi kompromisszumkeresés a francia fővárosban: legalábbis a politikai akarat megvan arra, hogy a döntő fontosságúnak tartott nemzetközi klímakonferencia nyomán konkrét előrelépés történjen a globális felmelegedés megfékezésére. A legkényesebb témakörökben a konferencia utolsó napjaiban kell megegyezni.

 • Egy magyar sikertörténetről Prágában

  2015.12.09.

  Az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai régió, illetve az úgynevezett EU-13 országok egyik legeredményesebb pályázója az Európai Kutatási Tanácsnál (ERC). A siker összetevőiről beszélt a közelmúltban a csehországi ERC nemzeti információs napon Miklós Dezső, az akadémiai intézmény igazgatóhelyettese, aki az mta.hu-nak nyilatkozva összegezte a [...]

 • „Szétporladó” elektronokat, új, meglepő tulajdonságú állapotokat hoztak létre lendületes kutatók

  2015.12.08.

  A nanotechnológia és a kvantumfizika területén jelenthet lényeges előrelépést az a felfedezés, amelyet az MTA-BME Egzotikus Kvantumfázisok Lendület Kutatócsoport kutatói a Stanford Egyetemen dolgozó David Goldhaber-Gordon teamjével közösen publikáltak a Nature folyóiratban.

 • Élvonalbeli felfedező kutatások: hazai forrással az újabb sikeres európai megmérettetésért

  2015.12.07.

  Öt magyar kutató a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával folytathatja a munkáját, miután kiválóra értékelt pályázataikat forráshiány miatt nem finanszírozza az Európai Kutatási Tanács. A nyertesek így nem kényszerülnek megszakítani, vagy külföldön folytatni tudományos munkájukat, hanem kiszámítható körülmények között készülhetnek fel egy újabb ERC-pályázatra.

 • Világviszonylatban is ritkaságnak számít az Atomki új iongyorsítójának egyik műszere

  2015.12.03.

  Felavatták az MTA Atommagkutató Intézetének új iongyorsítóját, amely pásztázó ion-nanoszondával is rendelkezik. A gyorsítóval a részecske- és magfizikai kutatások mellett régészeti és ipari alkalmazott kutatásokat is végezhetnek.

 • Új modell a Kárpát-Pannon-térség bazaltjainak keletkezésére

  2015.12.02.

  Hogyan keletkeztek térségünk bazaltvulkánjai, mikor és miért jöttek létre, miért pont ott helyezkednek el, ahol, és lehet-e még folytatása e vulkáni működésnek? Ezekre a kérdésekre válaszol és ad új modellt az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport Harangi Szabolcs vezetésével írt és az International Journal of Earth Sciences legfrissebb számában megjelent tudományos közleménye.

 • Kritikus kérdések és új válaszok a rákkutatásban

  2015.12.01.

  Napjaink egyik legfontosabb sejtbiológiai problémája a sejtosztódás szabályozásában központi szerepet játszó sejtszervecske, a centroszóma-megkettőződés mechanizmusának pontos megismerése és megértése. Az ezt célzó kutatásokban jelenthet előrelépést az az eredmény, amely a Nature Cell Biology-ban jelent meg. A tanulmány egyik szerzője, Lipinszki Zoltán, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa, aki az [...]