További híreink

 • Világviszonylatban kiemelkedő vendégkutatókat vár 2016-ban is az MTA

  2015.12.21.

  Kutatási meghívást tett közzé kiváló külföldi kutatók számára a Magyar Tudományos Akadémia. A sikeres pályázat alapján kiválasztott nemzetközi hírű vendégkutatók az MTA kutatóközpontjaiban, valamint a magyarországi egyetemeken működő akadémiai támogatású kutatócsoportokban dolgoznak majd. A cél a magyar kutatócsoportok nemzetközi versenyképességének erősítése.

 • Átadták a Gábor Dénes-díjakat

  2015.12.18.

  Három akadémikus és az MTA három doktora is átvehette a Parlamentben kiosztott Gábor Dénes-díjak egyikét. A műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, valamint a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítmény elismerésére alapított díjakat idén immár 27. alkalommal ítélték oda.

 • Izgalmas jeleket észleltek a CERN-ben

  2015.12.18.

  A Nagy Hadronütköztető két detektorában is szokatlan jeleket találtak nagy energiájú proton-proton ütközésekben. Az adatok utalhatnak egy teljesen váratlan, új részecskére, azonban egyelőre valószínűbb, hogy csak véletlen egybeesésről van szó.

 • Debreceni kutatók egy igen ritka atommag-reakció első megfigyelői között

  2015.12.16.

  A vörös óriás csillagokban lejátszódó egyik nagyon ritka magreakciót sikerült elsőként megfigyelni az olaszországi Gran Sasso Nemzeti Laboratóriumban, magyar kutatók részvételével. A méréseket a világ egyetlen mély földalatti gyorsítójával végezte a LUNA nemzetközi együttműködés, amelyben az MTA Atomki kutatói is részt vesznek.

 • Béremeléssel kapcsolatos kérdések a Magyar Tudományos Akadémián

  2015.12.16.

  A Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatában körülbelül 3000 kutató dolgozik. Mennyiben érinthetik őket a Kormány által elrendelt, a felsőoktatási intézményekben végrehajtandó béremelések? Kérdések és válaszok a 2015. december 15-i helyzetről.

 • Zseniális húzással mentik meg a Földet

  2015.12.15.

  A korábbi évekkel ellentétben látványos egyetértéssel ért véget az ENSZ évente megrendezett nemzetközi klímatanácskozása Párizsban. Az mta.hu által megkérdezett szakértők szerint gyors lépésekkel kell ellensúlyozni a klímaváltozást. Úgy látják, az egyezménnyel megpecsételődik az energiaszektor gyökeres átalakulása, de a részletek kimunkálásával még bőven lesz munkájuk a klímadiplomatáknak.

 • A Magyar Tudományos Akadémia Várban lévő ingatlanaival kapcsolatos információk

  2015.12.15.

  Az Úri utca 49–51. és az Országház utca 28–32. szám alatti ingatlanban elhelyezett MTA-kutatóközpontok az MTA új Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kutatóházába költöznek 2017-ben. A kormányzat és az Akadémia jelenleg egyeztet arról, hogy az MTA a kormányzat rendelkezésére bocsátja a Várban lévő ingatlanokat, a kormányzat pedig további infrastrukturális MTA-fejlesztéseket finanszíroz.

 • Négy új vezető az MTA kutatóintézet-hálózatában

  2015.12.14.

  Három főigazgatói és egy igazgatói poszton történik változás 2016. január 1-jén a Magyar Tudományos Akadémia kutatóközpontjaiban, illetve kutatóintézeteiben, miután a pályáztatási folyamat végén az MTA elnöke döntött az új vezetők személyéről. Öt kutatóközpontban az eddigi főigazgatók folytatják munkájukat. Az új vezetők december 14-én vették át megbízólevelüket az MTA Székházában.

 • Magyar kamerák mutatják a világ egyik legnagyobb fúziós kísérletét

  2015.12.14.

  A németországi Wendelstein 7-X-ben az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont intelligens kamerarendszerén át pillanthatták meg a kutatók, ahogy a világ legbonyolultabb sztellarátorában először felvillan a plazma.

 • Tudományos projekt indul a kelet-európai ellenzék örökségének vizsgálatára

  2015.12.14.

  COURAGE (Cultural Opposition: Understanding the Cultural Heritage of Dissent in the Former Socialist Countries) – „Kulturális ellenállás: az ellenzékiség kulturális örökségének megértése az egykori szocialista országokban” című projektjével az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont által vezetett nemzetközi konzorcium elnyerte az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjának támogatását.