További híreink

 • Robbanthatott-e hidrogénbombát Észak-Korea?

  2016.01.07.

  Az atombomba és a hidrogénbomba legfontosabb jellegzetességeit, a közöttük lévő különbségeket, illetve az előállításukkal kapcsolatos feltételeket foglalta össze az mta.hu-nak adott válaszaiban Bencze Gyula, az Akadémia doktora, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézet kutatóprofesszor emeritusa.

 • Magyarok az ősi grönlandi por nyomában

  2016.01.07.

  Akár Európából is juthatott poranyag Grönlandra az utolsó eljegesedési maximum idején, nagyjából 26–19 ezer éve. Újvári Gábornak, az MTA CSFK Földtani és Geokémiai Intézet kutatójának eredményét a Geophysical Research Letters közölte. A kutatással érthetőbbé válik az északi félteke légköri cirkulációja, és pontosíthatók az utolsó eljegesedési maximum idejére kidolgozott légköri modellek.

 • „Meglepett az MTA Bolyai-díja” – interjú Barry Simon amerikai matematikussal

  2016.01.06.

  Január 6-án Barry Simon átvette a 2015-ös Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjat, a Magyar Tudományos Akadémia egyetlen nemzetközi elismerését. Az amerikai matematikus az mta.hu kérdéseire válaszolt.

 • Milyen lesz Magyarország népessége 2060-ban?

  2016.01.04.

  Magyarország népessége 2060-ra 8 millió fő alá csökken, a 65 évesek és idősebbek aránya pedig a jelenlegi 17 százalékról 30 százalékra emelkedik. A hazai demográfiai, társadalmi folyamatokról Spéder Zsolt szociológus, demográfus, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója beszélt a Magyar Tudomány Ünnepén. Nézze meg videón!

 • Magyarország 2015-ben: a gazdaság problémái és a migrációs folyamatok

  2016.01.04.

  Visszaigazolta-e az ország gazdasági teljesítménye az 1989–1990-es várakozásokat? Volt-e, van-e akkor és most esélyünk arra, hogy felzárkózzunk a nyugat-európai mintaországokhoz? Melyek a migráció témakörének legfontosabb tényei, és milyen új kihívásokkal kell szembenéznünk? E kérdésekre Chikán Attila és Kocsis Károly adott választ a Magyar Tudomány Ünnepén. Előadásaik mostantól megtekinthetők videón.

 • A tudomány átmentése: az iszlám és a nyugati világ

  2016.01.04.

  Köszönhet-e valamit Európa az iszlámnak? A kérdés az elmúlt években heves vitákat váltott ki Európa nyugati felén. Kevesebb izgalmat okozott, pedig legalább ugyanilyen fontos, hogy miként rajzolta át az arisztotelészi hagyomány Európa szellemi képét. Egyebek mellett ezekre a felvetésekre adott választ Maróth Miklós orientalista, akadémikus a Magyar Tudomány Ünnepén. Előadásának felvétele mostantól megtekinthető [...]

 • Egyszerűsödik a nanogyémántok ábécéje

  2015.12.29.

  Meglepő eredményre jutott az MTA Természettudományi Kutatóközpont munkatársa külföldi kollégáival együttműködve a nanogyémántok szerkezetének vizsgálata során. Irodalmi adatok alapján különböző típusokat – a nanogyémántok ábécéjének tagjait, például h-,i-, m-, n-gyémántot – kellett volna azonosítaniuk. A kutatók azonban az ábécé helyett egy komplex, a jól ismert „közönséges” gyémánt [...]

 • Magyar kutatók eredménye segíthet a vulkánkitörések előrejelzésében

  2015.12.28.

  Az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport Lukács Réka vezetésével, svájci, ausztrál és német kutatókkal, valamint az MTA-ELTE Geológiai, Geofizikai és Csillagászati Kutatócsoporttal együttműködve a cirkon elemzésével határozta meg a Bükk előterében előforduló vulkáni képződmények keletkezési korát és a kiterjedt magmatározók fennállásának időtartamát.

 • Gazdag jubileumi emlékévet zárt az MTA az idén 150 éves Székházban

  2015.12.23.

  Szakmai konferenciák, székházlátogatások, kiállítások, könyvbemutató, ünnepi koncert – véget ért az MTA Székházának 150 éves jubileumi emlékéve. A gazdag programkínálat keretében szervezett konferencián többek között előadás hangzott el Arany János, a Teleki és a Vigyázó család akadémiai kötődéséről és a Székház jövőjéről. A záróeseményen bemutatták Kemény Mária művészettörténész [...]

 • Elhunyt Pataki Ferenc szociálpszichológus, az MTA rendes tagja

  2015.12.22.

  2015. november 27-én, életének 88. évében elhunyt Pataki Ferenc, Széchenyi-díjas pszichológus, szociálpszichológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem ny. egyetemi tanára, az MTA Természettudományi Kutatóközpont nyugalmazott kutatóprofesszora.