További híreink

 • Az elöregedő társadalmak életmódjának változnia kell

  2016.01.20.

  Alig több mint száz év alatt megduplázódott a születéskor várható élettartam Magyarországon, a 65 éven felüliek aránya 2050-re megközelíti a 30 százalékot. Hogyan lehetne javítani az öregedés minőségét? Lesz-e elegendő kórház, idősek otthona, orvos és képzett ápoló, miközben már a jelenlegi helyzetben is csak nagy erőfeszítéssel és messze nem kielégítő mértékben áll rendelkezésre a segítség?

 • A sokszínűség és az együttműködés a földi élet két alapvető jellemzője

  2016.01.19.

  Evolúciós szemszögből elemzi az egyedi változatosságnak és a kooperációnak a kérdéskörét Barta Zoltán, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA-DE Lendület Viselkedésökológiai Kutatócsoport vezetője legújabb tanulmányában, amely a Royal Society folyóiratában, a rangos Philosophical Transactions B legújabb számában látott napvilágot.

 • Elhunyt Szántay Csaba vegyészmérnök, az MTA rendes tagja

  2016.01.18.

  Életének 89. évében elhunyt Szántay Csaba, az MTA rendes tagja, professor emeritus, Széchenyi-díjas és Gábor Dénes életműdíjas vegyészmérnök és feltaláló, aki a Magyar Gyógyszerkutatásért Díjat is elnyerte.

 • A rendszermikroszkópia forradalmasíthatja a személyre szabott gyógyászatot

  2016.01.13.

  A gyógyszerkutatásban, a betegségek genetikai hátterének felderítésében és új gének felfedezésében nyithatnak új utakat azok az eredmények, amelyeket a sejtek nagy felbontású térbeli vizsgálatára alkalmas rendszermikroszkópia áttöréseiként publikált a Horváth Péter bioinformatikus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa és nemzetközi kutatócsoportja.

 • Másféle fizikát látunk majd – Frei Zsolt a gravitációs hullámok kutatásáról

  2016.01.13.

  Január 12-én véget ér az első adatgyűjtési időszak a világ legérzékenyebb gravitációshullám-detektorainál. Milyen eredmények várhatók az új adatokból? Miért lenne alapvető fontosságú a gravitációs hullámok felfedezése? Hogyan vesznek részt magyar kutatók az Advanced LIGO kísérleteiben? Frei Zsoltot, az MTA Lendület Asztrofizikai Kutatócsoport vezetőjét kérdeztük.

 • Idegrendszert védő anyagokat szabadalmaztattak magyar kutatók

  2016.01.13.

  A Parkinson- és a Huntington-kór, a migrén, a stroke, valamint a sclerosis multiplex alapját képező neurodegeneratív folyamatok vizsgálata mellett új idegszövetvédő hatású molekulák létrehozása is a célja az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoportnak. Több általuk előállított vegyületre már szabadalmi oltalmat szereztek.

 • Új eredmények a bőrrák molekuláris hátterének feltárásában

  2016.01.12.

  A Journal of Biological Chemistry „A hét közleménye” rovatban számolt be Nyitray László, az MTA doktora, valamint Reményi Attila és Gógl Gergő biológusok eredményéről. A kutatók a sejtszaporodást szabályozó jeltovábbítási rendszerek egy korábban nem ismert találkozási pontjának szerkezeti hátterét vizsgálták.

 • Újabb bizonyíték, hogy csillaganyagból vagyunk

  2016.01.12.

  Több millió évvel a Nap születése előtt történt szupernóva-robbanások nyomait fedezték fel magyar, olasz és német csillagászok. Az amerikai tudományos akadémia lapjában közölt eredmények szinte archeológiai karakterű képet vázolnak fel arról a por- és gázfelhőről, amelyből Földünk is kialakult több mint négy és fél milliárd évvel ezelőtt.

 • Folyadékszerkezetek: az egyszerű kutatása vezet el a bonyolult megértéséhez

  2016.01.10.

  Csaknem nyolcvan éve vizsgálják és próbálják minél pontosabban leírni a tudósok az egyik leghétköznapibb folyadék, a korábban tűzoltásra és hűtőanyagként is használt szén-tetraklorid (CCl4) szerkezetét. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont “Folyadékszerkezet” kutatócsoportjának három tagja ehhez a munkához járult hozzá a közelmúltban publikált kutatási eredményével.

 • Elhunyt Hazai György turkológus, orientalista, az MTA rendes tagja

  2016.01.08.

  2016. január 7-én, életének 84. évében elhunyt Hazai György turkológus, orientalista, nyugdíjas egyetemi tanár, kutatóprofesszor, az MTA rendes tagja. A magyar keletkutatásnak és az egész magyar tudományosságnak óriási nemzetközi megbecsültséget szerző régi, nagy orientalista generáció egyik legkiemelkedőbb képviselője volt. Halálával óriási veszteség érte a magyar és az egyetemes turkológiát.