További híreink

 • Megfigyelés helyett összehasonlítás a megbízhatóbb klíma-előrejelzés kulcsa

  2016.02.02.

  A jelenlegi klíma-előrejelzések Földünk éghajlatának hosszú távú megfigyelésén alapulnak. Az ELTE Elméleti Fizikai Tanszék és az MTA–ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport kutatói szerint azonban az elképzelt, párhuzamos világok éghajlatainak összehasonlításából megbízhatóbb kép rajzolódik ki. A kutatók tanulmánya az Amerikai Meteorológiai Társaság Journal of Climate című folyóiratában jelent meg.

 • Bolyai-ösztöndíj: rangos lehetőség a PhD-fokozattal rendelkező fiatal kutatók számára

  2016.02.01.

  Tizenkilencedik alkalommal hirdeti meg a Magyar Tudományos Akadémia a fiatal kutatók támogatására 1997-ben létrehozott Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. A pályázat célja, hogy bármely tudományterület, illetve tudományág 45 évnél fiatalabb képviselőit támogassa tudományos munka megírásában vagy kutatási témában létrehozott alkotás elkészítésében, valamint az MTA doktora cím elnyerésére való [...]

 • A sötét fotonra utaló jeleket figyeltek meg Debrecenben

  2016.02.01.

  Kimagasló kísérleti eredményeket értek el az MTA Atommagkutató Intézet kutatói akik egy Debrecenben épített elektron-pozitron spektrométerrel vizsgálták a nagy-energiás atommag-átmenetekben keletkező elektron-pozitron párok szögkorrelációját. Eredményeikről a Physical Review Letters-ben számoltak be.

 • Duna-konferencia az Akadémián: először mutatták be a Szigetköz és a Csallóköz rehabilitációjával kapcsolatos tanulmányokat

  2016.01.28.

  Első ízben mutatták be és értékelték magyar és szlovák kutatók azokat a vizsgálati jelentéseket, amelyeket a két ország szakértői 2008 és 2013 között készítettek. Az Akadémia Székházában rendezett tanácskozásra mindazokat meghívták, akik az elmúlt években hozzájárultak a vitás kérdések rendezéséhez.

 • Az égi glóbuszok történetéből…

  2016.01.27.

  Mi az éggömb? Mire használható és melyek a legismertebb, legnevezetesebb darabok. Egyebek mellett ezekre a kérdésekre válaszol a Magyar Tudományban megjelent és most az mta.hu által is közölt, évezredeket átfogó írásában Klinghammer István, az MTA rendes tagja.

 • A felajánlási pénzektől a zsetonokig – kétnyelvű kötet a magyar uralkodókoronázások érmeiről

  2016.01.26.

  A Magyar Királyság újkori történetének legfontosabb ceremoniális eseményeit, az uralkodókoronázásokat és az e szertartások alkalmából 1508 és 1916 között kibocsátott érmeket, illetve zsetonokat mutatja be az MTA BTK TTI Lendület Szent Korona Kutatócsoport új, magyar-román kétnyelvű könyve.

 • Új lehetőségek az eltérő funkciójú fajok összehasonlító vizsgálatában

  2016.01.25.

  „A faji sokféleség változását jól követik az életstratégia-összetételben bekövetkező módosulások” – állítják cikkükben az MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoport tagjai. Eredményeiket összefoglaló tanulmányuk az ökológiai szakma egyik vezető lapjában, a Functional Ecologyban jelent meg.

 • Az evolúció előrejelezhetőségéért tettek lépéseket szegedi kutatók

  2016.01.22.

  A környezetünkben élő baktériumokban kimutathatók az alkalmazkodás alapját képező evolúciós nyersanyagok – bizonyították be az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatói. Eredményeiket – amelyek a jelenleginél hatékonyabb antibiotikumok megalkotásához és terápiás módszerek kidolgozásához is hozzájárulhatnak a jövőben – több rangos folyóiratban, legutóbb a Nature Communications-ban közölték.

 • Jedlik Ányos nyomdokain

  2016.01.20.

  Mit tanítsanak a félvezetőkről a középiskolában? Miként jelennek meg a régi magyar mesterségek a családnevekben? Hogyan látták az I. világháborút azok, akik átélték azt? Egyebek mellett e kérdésekre adnak választ azok a pályamunkák, amelyek pedagógus szerzőit a 19. alkalommal kiosztott Pedagógus Kutatói Pályadíjjal ismerték el az Akadémián. A tanárok az mta.hu kérésére összefoglalták tudományos [...]

 • Emlékülés a közélet tudósáról

  2016.01.20.

  Pataki Ferenc 2015 novemberében 87 éves korában hunyt el. Az MTA Filozófia és Történettudományok Osztálya és a Gazdaság-és Jogtudományok Osztálya január 22-én, pénteken 10 órától az MTA Székház Nagytermében szervez tudományos ülést széles ívű és nagy hatású munkásságának bemutatására és méltatására.