Történeti Adattár

Történeti adattár - Nekrológok

 • Elhunyt Szépfalusy Péter fizikus, az MTA rendes tagja

  Elhunyt Szépfalusy Péter fizikus, az MTA rendes tagja

  2014.11.20

  Életének 83. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Szépfalusy Péter fizikus, az MTA rendes tagja, az ELTE Fizika Intézet Széchenyi-díjas professzor emeritusa. Szépfalusy Péter az ELTE Komplex Renszerek Fizikája Tanszék korábbi vezetője, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatóprofesszor emeritusa, a hazai statisztikus fizikai kutatások nemzetközi hírű, kiemelkedő alakja volt.

 • Elhunyt Roska Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

  Elhunyt Roska Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

  2014.06.18

  Életének 74. évében, 2014. június 17-én elhunyt Roska Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának alapító dékánja, a neurális hálózatok, vizuális információfeldolgozás, celluláris szuperszámítógépek nemzetközi hírű kutatója.

 • Elhunyt Michelberger Pál gépészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

  Elhunyt Michelberger Pál gépészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

  2014.04.14

  Életének 85. évében, 2014. április 11-én elhunyt Michelberger Pál, a mechanika, a járműtervezés és -építés, valamint a kinetika nemzetközileg elismert kutatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és egykori alelnöke, Széchenyi-díjas gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professor emeritusa.

Az oldal tesztelése folyamatban van,

kérjük, amennyiben hibát vagy hiányosságot észlel, szívesedjen jelezni!

A Történeti Adattárról

A tudomány, amellett, hogy gondolkodásmód, tevékenység, szellemiség, egyszersmind közösség is. A Magyar Tudományos Akadémia közel két évszázada ad hivatást ennek a közösségnek, a magyar tudósok társaságának. Az Akadémiai Adattárhoz kapcsolódó, új Történeti Adattár azokat mutatja be, akik valaha tagjai voltak ennek a közösségnek, akik akadémikusként, nagydoktorként, kandidátusként osztoztak ebben a hivatásban. Az adattár az akadémiai közösség múltjának kereshető adatbázisaként mostantól lehetőséget ad fontos találkozásokra a magyar tudomány egykori képviselőivel.