Történeti Adattár

Történeti adattár

A tudomány, amellett, hogy gondolkodásmód, tevékenység, szellemiség, egyszersmind közösség is. A Magyar Tudományos Akadémia közel két évszázada ad hivatást ennek a közösségnek, a magyar tudósok társaságának. Az Akadémiai Adat- tárhoz kapcsolódó, új Történeti Adattár azokat mutatja be, akik valaha tagjai voltak ennek a közösségnek, akik akadémikusként, nagydoktorként, kandidátus- ként osztoztak ebben a hivatásban. A Történeti Adattár az akadémiai közösség múltjának kereshető adatbázisaként mostantól lehetőséget ad fontos találkozásokra a magyar tudomány egykori képviselőivel.

Az adattárban megtalálhatóak az Magyar Tudományos Akadémia egykori tagjainak, a tudomány/MTA doktorainak és kandidátusainak legfontosabb életrajzi adatai. A keresések a beállítható paraméterek alapján rendezhetők, többek közt név, fokozat, tudományterület szerint is lehet kutatni.

Az oldalon fogalomtár segít eligazodni az MTA történetéhez kapcsolódó elnevezésekkel, fogalmakkal (például a különböző tisztségek megnevezései, tudományos osztályok történeti alakulása) kapcsolatban.

A megemlékezések menüpont segítségével az ismert tudósok életútjával, tudományos eredményeivel kapcsolatban megrendezett emlékülésekről, konferenciákról tájékozódhat az érdeklődő.

A Történeti Adattárban olvashatóak a közelmúltban elhunyt MTA-tagok nekrológjai.

Évfordulók

Nekrológok, megemlékezések

 • Elhunyt Szépfalusy Péter fizikus, az MTA rendes tagja

  Elhunyt Szépfalusy Péter fizikus, az MTA rendes tagja

  2014.11.20

  Életének 83. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Szépfalusy Péter fizikus, az MTA rendes tagja, az ELTE Fizika Intézet Széchenyi-díjas professzor emeritusa. Szépfalusy Péter az ELTE Komplex Renszerek Fizikája Tanszék korábbi vezetője, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatóprofesszor emeritusa, a hazai statisztikus fizikai kutatások nemzetközi hírű, kiemelkedő alakja volt.

 • Elhunyt Roska Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

  Elhunyt Roska Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

  2014.06.18

  Életének 74. évében, 2014. június 17-én elhunyt Roska Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának alapító dékánja, a neurális hálózatok, vizuális információfeldolgozás, celluláris szuperszámítógépek nemzetközi hírű kutatója.

 • Elhunyt Michelberger Pál gépészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

  Elhunyt Michelberger Pál gépészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

  2014.04.14

  Életének 85. évében, 2014. április 11-én elhunyt Michelberger Pál, a mechanika, a járműtervezés és -építés, valamint a kinetika nemzetközileg elismert kutatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és egykori alelnöke, Széchenyi-díjas gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professor emeritusa.

 • Erdélyi János-emlékülés

  2014.04.04

  A hajdani akadémikus, ügyvéd, költő születésének 200. évfordulója alkalmából

 • Jubileumi XX. Széchy Károly előadóülés

  2014.01.10

  A Nemzetközi Talajmechanikai és Geotechnikai Szövetség (ISSMGE) Magyar Nemzeti Bizottsága, a Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozata, és az MTA Műszaki Tudományok Osztálya 2014. február 14-én tartja a XX. jubileumi Széchy Károly előadóülést a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében.

Az oldal tesztelése folyamatban van,

kérjük, amennyiben hibát vagy hiányosságot észlel, szívesedjen jelezni!

A Történeti Adattárról

A tudomány, amellett, hogy gondolkodásmód, tevékenység, szellemiség, egyszersmind közösség is. A Magyar Tudományos Akadémia közel két évszázada ad hivatást ennek a közösségnek, a magyar tudósok társaságának. Az Akadémiai Adattárhoz kapcsolódó, új Történeti Adattár azokat mutatja be, akik valaha tagjai voltak ennek a közösségnek, akik akadémikusként, nagydoktorként, kandidátusként osztoztak ebben a hivatásban. Az adattár az akadémiai közösség múltjának kereshető adatbázisaként mostantól lehetőséget ad fontos találkozásokra a magyar tudomány egykori képviselőivel.