Az MTA hírei

 • A Magyar Tudományos Akadémia közleménye a migrációs kutatások kommunikációjáról megjelent sajtóhírekkel kapcsolatban

  2015.09.18.

  Nem felelnek meg a tényeknek a nol.hu portálon szeptember 15-én megjelent hír állításai, mely szerint az MTA „szájkosarat” tett saját kutatóira, és azok nem nyilatkozhatnak a migrációról, illetve a menekültkérdésről.

 • Pop, rock, operett és musical a három „T” kultúrpolitikájában

  2015.09.18.

  A „szórakoztató zene szovjet követeiről”, a Kádár-korszak slágerzene-politikájáról, valamint az ellenkultúra „domesztikálásáról” is szó volt azon a konferencián, amelyet „Támogatott, ajánlott, hivatalos – a populáris zene és a kulturális politika viszonya Magyarországon” címmel rendeztek az MTA BTK Zenetudományi Intézetben. Az eseményen bemutatták az első szórakoztató zenei konferencia előadásaiból [...]

 • A migrációs bizottság munkájában részt vevő kutatók

  2015.09.18.

 • Falling Walls Lab, Sopron 2015

  2015.09.18.

  Vajon kinek az ötlete a legalkalmasabb rá, hogy a tudomány segítségével „ledöntse a következő falat”? Tizennégy fiatal kutató, innovátor versengett a győztes címért azon a vetélkedőn, amelyet Németország újraegyesítésének 25. évfordulója alkalmából rendeztek Sopronban a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében. A magyarországi előválogató nyertesei – országonként legfeljebb három fő – részt [...]

 • A repülő robotoktól a búzaóvodáig – akadémiai kutatóhelyek programjai a Kutatók Éjszakáján

  2015.09.14.

  Hogyan működik egy pilóta nélküli légi jármű? Milyen „edzőtáborban” készülnek a megmérettetésre a gabonafélék? Hogyan lehet sejteket tenyészteni? Mi köze van a pletykának a társadalmi rendhez? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők szeptember utolsó péntekén, ha a Kutatók Éjszakáján a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhelyei által szervezett programokon vesznek részt.

 • Világos belső terek, adatforgalom csillagászati sebességgel – megújult az MTA CSFK főépülete

  2015.09.11.

  A 650 millió forintból megvalósult beruházás nyomán végre kényelmes munkakörnyezetben, gyors informatikai hálózattal dolgozhatnak a csillagászok, és állandó helyet kap a kutatóközpontban működő négy Lendület-kutatócsoport.

 • Kulturális Örökség Napjai – séták az MTA Székházában

  2015.09.09.

  150 éve adták át a Magyar Tudományos Akadémia Székházát. Az évforduló alkalmából rendezett eseménysorozat újabb programjaként szeptember 20-án, a Kulturális Örökség Napjai alkalmából építészettörténeti előadásra várják az érdeklődőket a Széchenyi téren. A látogatók a palota építésének körülményeivel, valamint az építéshez felhasznált és a belső tereket alkotó kőzetkülönlegességekkel is [...]

 • Rugalmasabb előírások, kevesebb kivétel – bemutatták A magyar helyesírás szabályai új kiadását

  2015.09.03.

  Alapvető változtatások nélküli, könnyebben használható, bizonyos mértékig rugalmasabb szabályzatot adni a használók kezébe – ez volt a célja az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályához tartozó Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságnak A magyar helyesírás szabályai tizenkettedik kiadásának megalkotásával. A kiadványt csütörtökön mutatták be a Magyar Tudományos Akadémián.

 • Elindult a Nemzeti Nukleáris Kutatási Program

  2015.09.03.

  A Nemzeti Nukleáris Kutatási Program című négy éves időtartamú projekt új lendületet adhat a hazai nukleáris kompetencia fenntartását és bővítését célzó törekvéseknek. A projektet megvalósító konzorciumot az MTA Energiatudományi Kutatóközpont vezeti, tagja az MTA Atommagkutató Intézet is.

 • A migrációt vizsgáló tudományos bizottságot hozott létre az MTA

  2015.09.02.

  Szeptembertől egy hetente ülésező bizottság szervezi a migrációs folyamatokkal kapcsolatos, már korábban megkezdett kutatásokat a Magyar Tudományos Akadémián. Az első eredmények október elején várhatók.