Az MTA hírei

 • "Új kihívások új eszközöket kívánnak" mondta előadásában Philippe Busquin egy agrár-élelmiszeripari szemináriumon.

  2004.02.05.

  A tanácskozást az Európai Bizottság szervezte a hollandiai Wageningen Egyetemen február 2-án. Az EU Kutatás-fejlesztési biztosa Philippe Busquin, az agrár politika és- kutatásnak a létező és jövőbeni kihívásaira adandó válaszok tekintetében az innovatív megközelítés fontosságát hangsúlyozta felszólalásában.

 • Egy a napokban megjelent beszámoló szerint a női tudományos kutatókat Közép- és Kelet-Európában még mindig "hátrányosan kezeli a társadalom"

  2004.02.04.

  Egy most közzétett jelentés szerint Közép- és Kelet-Európában és a Balti államokban a nők a tudományos kutatás területén továbbra is hátrányos helyzetben vannak azon statisztikák ellenére, melyek szerint a nők nagyon tevékenyek a kutatás területén.

 • Költségvetési szigorítás: az elvonás érinti a MTA-t is.

  2004.02.03.

  Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke ésszerűtlennek és nagyon káros hatásúnak tartaná, ha a tudományos kutatás és fejlesztés sérülne az államháztartási deficit miatti elvonások okán.

 • Elkészült az új honlap

  2004.02.02.

  Megújult szerkezetben folyamatosan frissülő információkat kínálunk az MTA-ról és a tudományos élet híreiről, eseményeiről. A honlappal kapcsolatos észrevételeit küldje el a szerkesztőnek.

 • Szeminárium Nanotechnológia
  Milánó 2004. február 2.

  2004.02.02.

  A TéT Alapítvány hírei

 • A tudás sikertörténete folytatódik!

  2004.02.02.

  Február 2-án elkezdődött a Mindentudás Egyeteme 4. szemesztere. Az előadásokról és a Mindentudás Egyeteme Klubjának rendezvényeiről részletesen informálódhat a program honlapján, a www.mindentudas.hu címen.

 • Akadémikusi tagajánlások 2004

  2004.02.01.

  A tagajánlással kapcsolatos részletes információk a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületi Honlapján érhetők el.

 • Elhunyt Hidy Péter

  2004.01.29.

  Január 29-én, életének 64. évében elhunyt Hidy Péter, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

 • Elhunyt Kristó Gyula

  2004.01.24.

  Kristó Gyula a magyar történettudomány egyik legtermékenyebb alkotója volt, több mint száz könyvet írt, elsősorban fő kutatási területéről, az Árpád-korról. Többek közt irányította a dél-alföldi történeti kutatásokat, és ő indította útjára az Anjou-kori oklevelek új kiadását. Fő művei: Az Árpád-kor háborúi, az Árpád-kor tündöklése és hanyatlása, a Kárpát-medence és a magyarság régmúltja.

 • Prima Primissima díjak: átadták az elismeréseket

  2004.01.20.

  Budapest, 2003. december 11. (MTI) - Első alkalommal adták át a magyar értelmiség eredményeinek megőrzésére, a hazai tudományos, művészeti és kulturális élet pártoktól független fejlesztésére létrehozott Prima Primissima díjat; a tíz kategóriában odítélt elismerést Szabó Magda író, Darvas Iván színművész, Varga Imre szobrászművész, Vizi E. Szilveszter akadémikus, Nemeskürty István filmtörténész, író, [...]