Az MTA hírei

 • Kérdezzen akadémikusoktól a megújult Magyar Tudomány Ünnepén!

  2015.10.16.

  Milyen Magyarországon élnek majd gyermekeink? Mi lesz a menekültválsággal? Miért terjed az oltásellenesség? Hogyan működhet a homeopátia? Mit adott az iszlám Európának? Ha érdeklik a válaszok, illetve feltenné a kérdéseit, jöjjön el előadásainkra november 10. és 20. között a Magyar Tudományos Akadémia idén 150 éves Székházába. Regisztráljon most és adjon egy estét a tudománynak!

 • Fontosabb a tudomány, mint valaha: ismét Budapesten a World Science Forum

  2015.10.16.

  Milyen célokat kell megvalósítaniuk a kormányoknak ahhoz, hogy Földünk a 2020-as években élhetőbb világ legyen? Hogyan enyhítsük a globális felmelegedés következményein? Mit tehetnek a tudósok azért, hogy kutatási eredményeik a politikai döntéshozatalban is érvényre jussanak? E kérdésekről tanácskoznak kutatók és döntéshozók a világ legjelentősebb tudóstalálkozójának számító WSF-en.

 • A kávészünetekben oroszra váltanak a precíziós fizika konferenciáján

  2015.10.15.

  A Magyar Tudományos Akadémia Székházában október 12. és 16. közel félszáz fizikus találkozik, hogy megosszák egymással a precíziós fizikáról és az alapvető fizikai állandókról szerzett tudásukat. A két témakör szorosan összetartozik, hiszen a pontos mérésekhez jól meghatározott állandókra van szükség, ugyanakkor az állandók pontos értékei csak precíziós mérésekkel határozhatók meg.

 • Meghalt Göncz Árpád volt köztársasági elnök

  2015.10.06.

  Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke, író és műfordító. Temetéséről később intézkednek.

 • „Európa építésze” – kiállítás az Akadémián

  2015.10.01.

  A Magyar Tudományos Akadémia Székháza tervezőjének, Friedrich August Stülernek a munkásságát mutatja be a csütörtökön az épület aulájában nyílt kiállítás. A „150 éves a Székház, az Igaz és Szép palotája” jubileumi emlékév programsorozatának részeként bemutatott tárlat az építész szülővárosából, a németországi Mühlhausenből érkezett.

 • Elhunyt Horváth Gyula közgazdász, az MTA doktora

  2015.09.28.

  Életének 64. évében elhunyt Horváth Gyula Széchenyi-díjas közgazdász, az MTA doktora, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja volt főigazgatója, a Pécsi Tudományegyetem professzora. Horváth Gyulát az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

 • Száz fölé emelkedett az Academia Europea magyar tagjainak a száma

  2015.09.24.

  Tíz magyar kutatót – közöttük akadémikusokat és az MTA doktorait – választott tagjai közé az Academia Europea. Az 1988-ban alapított intézménynek velük együtt már 101 magyar tagja van.

 • Kulturális Örökség Napjai az Akadémián - galéria és programajánló

  2015.09.23.

  Több mint félezer látogatót fogadott a Kulturális Örökség Napján a Magyar Tudományos Akadémia idén 150 éves Székháza szeptember 20-án. Tekintse meg galériánkat a rendezvényen készült képekből, és olvassa el ízelítőnket az Akadémia őszi programkínálatából!

 • Nobel-érmet adtak át a Magyar Tudományos Akadémián

  2015.09.22.

  Másfél évtizeden át az MTA székházában, illetve könyvtárában őrizték Hevesy György, az 1943-as kémiai Nobel-díj birtokosának Nobel-érmét. Az 1920-ban kényszerűen Dániába, majd Svédországba emigrált tudós hagyatékának nevezetes elemét fia, Georg de Hevesy vette át Lovász Lászlótól, az MTA elnökétől.

 • Egy független, nemzetközi tudásközpont jelentheti a magyar kutatóközösség útját az európai élvonalhoz

  2015.09.18.

  A „majdnem nyertes” ERC-pályázatok hazai támogatása és egy autonóm, nemzetközi kutatógárdával működő tudásközpont megalapítása biztosíthatná magyar tudományosság helyét Európa élvonalában – interjú Szathmáry Eörs akadémikussal.