Az MTA hírei

 • A megújult Lendület program az alkalmazott tudományok területéről is várja a pályázatokat

  2015.11.10.

  Az eddigi kategóriák mellett egy újabbal, a kiemelkedő eredményességű célzott kutatásokat folytatókéval bővül az MTA Lendület programja. A nemzetközileg kimagasló teljesítményű fiatal kutatók hazahívása és itthon tartása érdekében először 2009-ben meghirdetett Lendület támogatásával eddig már több mint 100 kutatócsoport alakult meg.

 • Egy hónapig a kutatóké a szó: elindult a Magyar Tudomány Ünnepe

  2015.11.09.

  Miért a tudomány a megismerés legrögösebb útja? Hogyan születnek az áltudományos elméletek? Többek között e kérdésekre válaszolt az MTÜ szegedi nyitóelőadásán Lovász László, az MTA elnöke. „A tudomány exponenciálisan fejlődik” – jelentette ki Barnabás Beáta főtitkárhelyettes, az MTÜ programtanácsának elnöke. A megújult rendezvénysorozaton országszerte és a határon túl is tudományos előadásokkal, [...]

 • Azonos elbírálást javasol a homeopátiás szerek és a gyógyszerek esetében az MTA Orvosi Tudományok Osztálya

  2015.11.09.

  Az MTA Orvosi Tudományok Osztályának tagjai nyílt szavazáson egyöntetűen, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezését, amely szerint a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatásossági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket.

 • Képek a World Science Forum negyedik napjáról

  2015.11.07.

  A párizsi klímacsúcs résztvevőinek üzent parlamenti zárónapján a budapesti Tudományos Világfórum. Fotósaink ezúttal is a helyszínen jártak - tekintse meg legérdekesebb képeikből összeállított galériánkat!

 • A veszély valós, az időnk véges, de még változtathatunk: a klímacsúcsnak üzent a WSF

  2015.11.07.

  A zárónyilatkozat elfogadásával fejezte be munkáját szombaton a hetedik World Science Forum Budapesten. A Parlamentben tartott ülésen Áder János államfő a kutatók, a politikusok és a társadalom tagjainak cselekvő közreműködését sürgette a globális problémák megoldása érdekében.

 • Képek a World Science Forum harmadik napjáról

  2015.11.07.

  Nobel-díjat érő kék LED, fenntarthatóság, nemzetközi és magyar innováció - harmadik napjához érkezett a Budapesten megrendezett Tudományos Világfórum. Ezúttal is összeválogattuk a legérdekesebb felvételeket - tekintse meg galériánkat!

 • Klímacsúcs és igazságosabb társadalmak – készül a World Science Forum zárónyilatkozata

  2015.11.06.

  Folyamatosan felül kell vizsgálni az ENSZ frissen elfogadott 2030-as fejlesztési céljait. Az alapos, független tudományos tanácsadás jelentősen javítja a szakpolitikai intézkedések minőségét. Egyebek mellett ezt állapítja meg a budapesti World Science Forum zárónyilatkozata, amely a kutatás és a tudománypolitika legaktuálisabb kérdéseit foglalja össze.

 • Képek a World Science Forum második napjáról

  2015.11.06.

  Világbéke, agykutatás és fenntartható fejlődés – plenáris és tematikus ülésekkel folytatódott a Budapesten megrendezett Tudományos Világfórum. Ismét összeválogattuk a legérdekesebb felvételeket, tekintse meg galériánkat!

 • Képek a World Science Forum első napjáról

  2015.11.04.

  Ünnepélyes megnyitó, migrációs és ERC-szimpózium, nemzetközi sajtótájékoztató, és még rengeteg esemény történt a budapesti World Science Forum első napján. Tekintse meg képgalériánkban a nap legérdekesebb pillanatait!

 • „Mindenki felelősséggel tartozik a globális ügyekért”

  2015.11.04.

  A tudomány, a társadalom és a döntéshozók szorosabb együttműködését sürgették a Tudományos Világfórum nyitónapján felszólaló vezető kutatók és politikusok. A budapesti rendezvény nyitóünnepségén Lovász László, az MTA elnöke minden résztvevőt arra biztatott, hogy vegyen részt a fórum vitáiban, Orbán Viktor kormányfő szerint pedig a tudósok felelősségén is múlik a globális problémák megoldása. A [...]