Az MTA hírei

 • „Szigorú követelményrendszer alapján mérettek meg” – az MTA doktorai cím új birtokosait köszöntötték az Akadémián

  2015.12.04.

  Hatvankét kutató vehette át az MTA doktora cím megszerzését tanúsító oklevelet a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében. A szigorú, ugyanakkor átlátható követelményekhez kötött, rangos tudományos címet idén kiérdemlő kutatók közül a legfiatalabb harminchét, a legidősebb pedig hetvennégy esztendős.

 • A matematikai szépségről tartott előadást Lovász László a Magyar Tudomány Napján Erdélyben

  2015.11.27.

  A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat erdélyi központi rendezvénye a Magyar Tudomány Napja volt. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület szervezte kolozsvári fórum fővédnöke Lovász László, az MTA elnöke volt, aki a matematikai szépségről tartott előadást. Lovász László Kolozsváron tanácskozást folytatott az MTA erdélyi külső tagjaival is.

 • A kutatómunka zavartalanságát és a kutatói gárda megtartását tűzi ki célul az MTA a Természettudományi Kutatóközpontban

  2015.11.25.

  Kutatói fórumot rendeztek november 25-én az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában. Lovász László, az MTA elnöke a körülbelül 250 résztvevő előtt ismertette a kutatóközpont pénzügyi hiányának mértékét, és azokat az intézkedéseket, amelyekkel az MTA ezt csökkenti, lehetővé téve a kutatómunka folytatását.

 • Féltve őrzött könyvkincseket láthattak a diákok az Akadémián

  2015.11.22.

  Radnóti Miklós bori notesze, Vörösmarty Mihály Szózata és Kőrösi Csoma Sándor hagyatéka volt a legizgalmasabb látnivaló azoknak a diákoknak a számára, akik az ELTE Radnóti Miklós, a Vörösmarty Mihály és a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumból érkeztek az MTA Székházába a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényén.

 • Amikor minden perc számít: konferencia az agyi infarktusról

  2015.11.22.

  Az agyi érkatasztrófa vezető tényező a felnőttkori rokkantság kialakulásában és a harmadik leggyakoribb halálok, csak a szívbetegségek és a tumorok szednek több áldozatot Magyarországon. Évente 40-50 ezer ember, egy kisváros lakossága szenved el stroke-ot. E rendkívül súlyos népegészségügyi problémáról szervez nemzetközi konferenciát az MTA Orvosi Tudományok Osztálya a Magyar Tudomány Ünnepe keretében.

 • Tizenheten vehették át a Főtitkári Elismerést

  2015.11.22.

  Kiemelkedő tudományszervezői, igazgatási, fenntartási, szolgáltatási vagy üzemeltetési munkájáért tizenhét akadémiai dolgozónak adta át az MTA Székházában, Lovász László elnök jelenlétében, Török Ádám főtitkár a Főtitkári Elismerést. Mint mondta, a kitüntetettek munkája nélkülözhetetlen nem csupán a Köztestület, de az MTA intézményrendszerének egésze számára is.

 • Tudomány és ipar nem léteznek egymás nélkül – a tudomány megrendelői az Akadémián

  2015.11.16.

  Mely cégek jelentik a hazai kutatás-fejlesztés motorját? Hogyan lehetne még hatékonyabb az együttműködés az ipar és a tudományos szféra között? Hol kapcsolódhatnak be a kutatók az ipari fejlesztési folyamatokba? A kérdésekre a Siemens Zrt., az Audi Hungaria Motor Kft. és a Richter Gedeon Nyrt. meghívott vezetői adtak választ november 11-én „A tudomány megrendelői” című konferencián.

 • Hogyan működik a tudomány? - Lovász László előadása a Magyar Tudomány Ünnepén

  2015.11.13.

  A tudomány hosszú megismerési folyamat, amelyben nincsenek véglegesen lezárható területek. Egyebek mellett erről is beszélt a Magyar Tudomány Ünnepe Szegeden elmondott nyitóelőadásában Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, aki azt is bizonyította, hogy az alapkutatások és az alkalmazott kutatások egymástól elválaszthatatlanok. Az előadás felvétele megtekinthető az mta.hu-n.

 • Magyarország olaja a termálvíz. Miért hasznos helyben elérhető energiával fűteni?

  2015.11.12.

  Földgáz helyett jöjjön a földhő, a biomassza és a napenergia: ezt javasolja az MTA Környezettudományi, illetve Energetikai Elnöki Bizottsága, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége és a Magyar Termálenergia Társaság. Ha megújuló energiával fűtünk, nemcsak a környezetet kíméljük, hanem a gazdaságnak is jelentős lökést adunk.

 • Mennyire jó sci-fi A marsi?

  2015.11.11.

  Mire lehet használni a mágneses rezonanciás képalkotó berendezést, és mire nem? Hogyan segítheti a szintetikus biológia a tudományterület alapjelenségeinek megértését? Mi a szakmai véleménye a csillagásznak az utóbbi időszak egyik sikerkönyvéről, A marsi című sci-fi-ről? Ezekre a kérdésekre kaphatnak a tudomány legújabb eredményei iránt érdeklődők választ csütörtökön este az MTA Könyvtár és [...]