Az MTA hírei

 • A tudomány átmentése: az iszlám és a nyugati világ

  2016.01.04.

  Köszönhet-e valamit Európa az iszlámnak? A kérdés az elmúlt években heves vitákat váltott ki Európa nyugati felén. Kevesebb izgalmat okozott, pedig legalább ugyanilyen fontos, hogy miként rajzolta át az arisztotelészi hagyomány Európa szellemi képét. Egyebek mellett ezekre a felvetésekre adott választ Maróth Miklós orientalista, akadémikus a Magyar Tudomány Ünnepén. Előadásának felvétele mostantól megtekinthető [...]

 • Gazdag jubileumi emlékévet zárt az MTA az idén 150 éves Székházban

  2015.12.23.

  Szakmai konferenciák, székházlátogatások, kiállítások, könyvbemutató, ünnepi koncert – véget ért az MTA Székházának 150 éves jubileumi emlékéve. A gazdag programkínálat keretében szervezett konferencián többek között előadás hangzott el Arany János, a Teleki és a Vigyázó család akadémiai kötődéséről és a Székház jövőjéről. A záróeseményen bemutatták Kemény Mária művészettörténész [...]

 • Elhunyt Pataki Ferenc szociálpszichológus, az MTA rendes tagja

  2015.12.22.

  2015. november 27-én, életének 88. évében elhunyt Pataki Ferenc, Széchenyi-díjas pszichológus, szociálpszichológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem ny. egyetemi tanára, az MTA Természettudományi Kutatóközpont nyugalmazott kutatóprofesszora.

 • Világviszonylatban kiemelkedő vendégkutatókat vár 2016-ban is az MTA

  2015.12.21.

  Kutatási meghívást tett közzé kiváló külföldi kutatók számára a Magyar Tudományos Akadémia. A sikeres pályázat alapján kiválasztott nemzetközi hírű vendégkutatók az MTA kutatóközpontjaiban, valamint a magyarországi egyetemeken működő akadémiai támogatású kutatócsoportokban dolgoznak majd. A cél a magyar kutatócsoportok nemzetközi versenyképességének erősítése.

 • Béremeléssel kapcsolatos kérdések a Magyar Tudományos Akadémián

  2015.12.16.

  A Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatában körülbelül 3000 kutató dolgozik. Mennyiben érinthetik őket a Kormány által elrendelt, a felsőoktatási intézményekben végrehajtandó béremelések? Kérdések és válaszok a 2015. december 15-i helyzetről.

 • A Magyar Tudományos Akadémia Várban lévő ingatlanaival kapcsolatos információk

  2015.12.15.

  Az Úri utca 49–51. és az Országház utca 28–32. szám alatti ingatlanban elhelyezett MTA-kutatóközpontok az MTA új Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kutatóházába költöznek 2017-ben. A kormányzat és az Akadémia jelenleg egyeztet arról, hogy az MTA a kormányzat rendelkezésére bocsátja a Várban lévő ingatlanokat, a kormányzat pedig további infrastrukturális MTA-fejlesztéseket finanszíroz.

 • Négy új vezető az MTA kutatóintézet-hálózatában

  2015.12.14.

  Három főigazgatói és egy igazgatói poszton történik változás 2016. január 1-jén a Magyar Tudományos Akadémia kutatóközpontjaiban, illetve kutatóintézeteiben, miután a pályáztatási folyamat végén az MTA elnöke döntött az új vezetők személyéről. Öt kutatóközpontban az eddigi főigazgatók folytatják munkájukat. Az új vezetők december 14-én vették át megbízólevelüket az MTA Székházában.

 • Tudományos projekt indul a kelet-európai ellenzék örökségének vizsgálatára

  2015.12.14.

  COURAGE (Cultural Opposition: Understanding the Cultural Heritage of Dissent in the Former Socialist Countries) – „Kulturális ellenállás: az ellenzékiség kulturális örökségének megértése az egykori szocialista országokban” című projektjével az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont által vezetett nemzetközi konzorcium elnyerte az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjának támogatását.

 • Közös pályázatot hirdet az erdélyi Studium Alapítvány és az MTA

  2015.12.12.

  Az erdélyi Studium-Prospero Alapítvány és a Magyar Tudományos Akadémia közös pályázatot hirdet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának oktatói számára.

 • Akadémikusválasztás: nyilvánosak az akadémiai tagajánlások

  2015.12.11.

  Nyilvánosak az akadémiai rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjelöltekre adott ajánlások. A tudományos osztályok legkorábban januárban tartanak tagjelölő üléseket. Ezután az Elnökség határozza meg a választható új tagok számát, valamint a betölthető helyeknek a tudományos osztályok közötti elosztását. A tagválasztást a jövő májusi közgyűlésen tartják.