Az MTA hírei

 • Bolyai-ösztöndíj: rangos lehetőség a PhD-fokozattal rendelkező fiatal kutatók számára

  2016.02.01.

  Tizenkilencedik alkalommal hirdeti meg a Magyar Tudományos Akadémia a fiatal kutatók támogatására 1997-ben létrehozott Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. A pályázat célja, hogy bármely tudományterület, illetve tudományág 45 évnél fiatalabb képviselőit támogassa tudományos munka megírásában vagy kutatási témában létrehozott alkotás elkészítésében, valamint az MTA doktora cím elnyerésére való [...]

 • Duna-konferencia az Akadémián: először mutatták be a Szigetköz és a Csallóköz rehabilitációjával kapcsolatos tanulmányokat

  2016.01.28.

  Első ízben mutatták be és értékelték magyar és szlovák kutatók azokat a vizsgálati jelentéseket, amelyeket a két ország szakértői 2008 és 2013 között készítettek. Az Akadémia Székházában rendezett tanácskozásra mindazokat meghívták, akik az elmúlt években hozzájárultak a vitás kérdések rendezéséhez.

 • Jedlik Ányos nyomdokain

  2016.01.20.

  Mit tanítsanak a félvezetőkről a középiskolában? Miként jelennek meg a régi magyar mesterségek a családnevekben? Hogyan látták az I. világháborút azok, akik átélték azt? Egyebek mellett e kérdésekre adnak választ azok a pályamunkák, amelyek pedagógus szerzőit a 19. alkalommal kiosztott Pedagógus Kutatói Pályadíjjal ismerték el az Akadémián. A tanárok az mta.hu kérésére összefoglalták tudományos [...]

 • Emlékülés a közélet tudósáról

  2016.01.20.

  Pataki Ferenc 2015 novemberében 87 éves korában hunyt el. Az MTA Filozófia és Történettudományok Osztálya és a Gazdaság-és Jogtudományok Osztálya január 22-én, pénteken 10 órától az MTA Székház Nagytermében szervez tudományos ülést széles ívű és nagy hatású munkásságának bemutatására és méltatására.

 • Az elöregedő társadalmak életmódjának változnia kell

  2016.01.20.

  Alig több mint száz év alatt megduplázódott a születéskor várható élettartam Magyarországon, a 65 éven felüliek aránya 2050-re megközelíti a 30 százalékot. Hogyan lehetne javítani az öregedés minőségét? Lesz-e elegendő kórház, idősek otthona, orvos és képzett ápoló, miközben már a jelenlegi helyzetben is csak nagy erőfeszítéssel és messze nem kielégítő mértékben áll rendelkezésre a segítség?

 • Elhunyt Szántay Csaba vegyészmérnök, az MTA rendes tagja

  2016.01.18.

  Életének 89. évében elhunyt Szántay Csaba, az MTA rendes tagja, professor emeritus, Széchenyi-díjas és Gábor Dénes életműdíjas vegyészmérnök és feltaláló, aki a Magyar Gyógyszerkutatásért Díjat is elnyerte.

 • Elhunyt Hazai György turkológus, orientalista, az MTA rendes tagja

  2016.01.08.

  2016. január 7-én, életének 84. évében elhunyt Hazai György turkológus, orientalista, nyugdíjas egyetemi tanár, kutatóprofesszor, az MTA rendes tagja. A magyar keletkutatásnak és az egész magyar tudományosságnak óriási nemzetközi megbecsültséget szerző régi, nagy orientalista generáció egyik legkiemelkedőbb képviselője volt. Halálával óriási veszteség érte a magyar és az egyetemes turkológiát.

 • „Meglepett az MTA Bolyai-díja” – interjú Barry Simon amerikai matematikussal

  2016.01.06.

  Január 6-án Barry Simon átvette a 2015-ös Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjat, a Magyar Tudományos Akadémia egyetlen nemzetközi elismerését. Az amerikai matematikus az mta.hu kérdéseire válaszolt.

 • Milyen lesz Magyarország népessége 2060-ban?

  2016.01.04.

  Magyarország népessége 2060-ra 8 millió fő alá csökken, a 65 évesek és idősebbek aránya pedig a jelenlegi 17 százalékról 30 százalékra emelkedik. A hazai demográfiai, társadalmi folyamatokról Spéder Zsolt szociológus, demográfus, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója beszélt a Magyar Tudomány Ünnepén. Nézze meg videón!

 • Magyarország 2015-ben: a gazdaság problémái és a migrációs folyamatok

  2016.01.04.

  Visszaigazolta-e az ország gazdasági teljesítménye az 1989–1990-es várakozásokat? Volt-e, van-e akkor és most esélyünk arra, hogy felzárkózzunk a nyugat-európai mintaországokhoz? Melyek a migráció témakörének legfontosabb tényei, és milyen új kihívásokkal kell szembenéznünk? E kérdésekre Chikán Attila és Kocsis Károly adott választ a Magyar Tudomány Ünnepén. Előadásaik mostantól megtekinthetők videón.