137121
Az MTA hírei
Vissza
2015. 11. 16.

Tudomány és ipar nem léteznek egymás nélkül – a tudomány megrendelői az Akadémián

Mely cégek jelentik a hazai kutatás-fejlesztés motorját? Hogyan lehetne még hatékonyabb az együttműködés az ipar és a tudományos szféra között? Hol kapcsolódhatnak be a kutatók az ipari fejlesztési folyamatokba? A kérdésekre a Siemens Zrt., az Audi Hungaria Motor Kft. és a Richter Gedeon Nyrt. meghívott vezetői adtak választ november 11-én A tudomány megrendelői című konferencián.

„Ipar nincs tudomány nélkül, miként a tudomány sem képzelhető el az ipari szereplők nélkül. De miért fontos a tudománynak az ipar?‟ – vetette fel a kérdést köszöntőjében Lovász László, az MTA elnöke. Válaszában kiemelte, hogy a vállalati szféra a kutatás-fejlesztés támogatásával a tudomány egyik legfőbb mecénásaként jelenik meg: „Az iparnak azonban legalább annyira fontos a tudomány, hiszen a kutatók és fejlesztőmérnökök munkája alapvetően befolyásolja a vállalat piaci versenyképességét és fejlődését."


„A kutatás-fejlesztési folyamatok alapvető szereplői az ipari vállalatok. Az akadémiai-ipari együttműködés mindkét fél számára előnyös: a vállalatok számára a kutatói utánpótlást, a kutatók számára pedig a gyakorlati alkalmazások megismerését jelenti” – mondta Török Ádám, az MTA főtitkára, az ülés levezető elnöke.

A konferencia célja az volt, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen azoknak a cégeknek, amelyek potenciális partnerei lehetnek a közelmúltban meghirdetett, az alkalmazott kutatásokra is kiterjesztett Lendület-kutatócsoportoknak. Ennek keretében az alkalmazott tudományterületeken dolgozó fiatal kutatók a versenyszféra szereplőivel együttműködve részesülnek támogatásban.


A tanácskozáson előadást tartott Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Motor Kft. személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója, Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója és Thaler György, a Richter Gedeon Nyrt. fejlesztési igazgatója.

Knáb Erzsébet elmondta, hogy az Audi kiemelten fontosnak tartja a hazai felsőoktatási intézményekkel való együttműködést: a legintenzívebb kapcsolatot a Széchenyi István Egyetemmel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel ápolja. Dale A. Martin a Siemens magyarországi fejlesztési folyamatai közül a fenntarthatósági szempontot emelte ki. A Richter évről évre növelni tudja kutatás-fejlesztési költségeit, a szakterületen pedig szoros együttműködést ápol mind gyógyszeripari, mind akadémiai partnerekkel. A cég vezetése alapvető fontosságúnak tartja, hogy a fejlesztéshez szükséges háttértudás elérhető legyen Magyarországon – mondta el Thaler György, a vállalat fejlesztési igazgatója.

A konferenciáról készült fotógalériát az alábbi képre kattintva tekinthetik meg.