137086
Az MTA hírei
Vissza
2015. 11. 11.

Mennyire jó sci-fi A marsi?

Mire lehet használni a mágneses rezonanciás képalkotó berendezést, és mire nem? Hogyan segítheti a szintetikus biológia a tudományterület alapjelenségeinek megértését? Mi a szakmai véleménye a csillagásznak az utóbbi időszak egyik sikerkönyvéről, A marsi című sci-fi-ről? Ezekre a kérdésekre kaphatnak a tudomány legújabb eredményei iránt érdeklődők választ csütörtökön este az MTA Könyvtár és Információs Központban, a tudományos ismeretterjesztő programokat szervező Budapest Science Meetup rendezvényén.

Funkcionális MRI az agykutatásban: mítosz és valóság

Gál Viktor – MTA Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központ

„Ausztrál tudósok kimutatták, hogy a gyermeküket rendszeresen pelenkázó apák agyi aktivitása...” – és a kevésbé figyelemfelkeltő címmel bevezetett MRI kísérletekről szóló beszámolók sokszor keltenek zavart még az idegtudományban járatos szakemberekben is. Gál Viktor MR-módszerfejlesztési projektvezető, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központ Agyi Szerkezet és Dinamika Kutatócsoportjának tudományos munkatársa az idegrendszeri MRI mérések és kutatások módszertani hátterének, illetve néhány vizsgálat eredményének ismertetése mellett, valamint a technológiában rejlő potenciál érzékeltetésén túl kirajzolja annak határait is.

Szintetikus biológia az evolúciókutatás szolgálatában

Nyerges Ákos MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézet Kísérleti Evolúcióbiológiai Csoport

Szintetikus biológia: az élőlények tulajdonságainak tervszerű befolyásolását, az életfolyamatok tudatos tervezését célzó tudományág, amely a 21. században kezdte meg kibontakozását. Hogyan segítheti elő ez a biomérnöki tudományterület a biológiai alapjelenségek megértését? Nyerges Ákos, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa az elmúlt években erre kereste a választ. Előadásban a már elért eredményeket és a lehetőségeket összegzi.

Mennyire jó sci-fi a Marsi?

Molnár László – MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet

Andy Weir A marsi című könyvét és a belőle készült filmet a realisztikus sci-fi győzelmeként ünneplik. Molnár László asztrofizikus, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének kutatója szakmai szemmel elemzi a könyvet és az abból készült filmet egyaránt.