91
Az MTA hírei
Vissza
2003. 10. 01. http://www.origo.hu/mindentudasegyeteme/cikkek/20031125mindentudas.html

Megnyílt az MTA KOKI Orvosi Géntechnológiai Részlege

Európa egyik legkorszerűbb orvosi géntechnológiai központját nyitotta meg Vizi E. Szilveszter az MTA elnöke, Magyar Bálint oktatási miniszter és Pálinkás József akadémikus, volt oktatási miniszter. Jelen volt Siegler András kutatási helyettes államtitkár, Kroó Norbert az MTA főtitkára, valamint számos akadémikus és egyetemi tanár.

A korszerű géntechnológiai eljárások alkalmazása és új technikák kifejlesztése nélkül nem képzelhető el nemzetközi színvonalú kutatás-fejlesztés, innováció és nem születhetnek új gyógyszerek, gyógyeljárások.

A fenti cél megvalósítására szolgáló Orvosi Géntechnológiai Részleget (OGR) egy konzorcium hozta létre, amelynek a tagjai az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete (KOKI), a Semmelweis Egyetem, a Richter Gedeon Rt és az MTA SZBK Enzimológiai Intézete.

A forrásokat részben az NKFP* "Integrált molekuláris orvosbiológiai kutatás, géndiagnosztika és gyógyszerfejlesztés az életminőség javításának szolgálatában" címmel elnyert pályázata biztosította. Az OGR, amely összesen több, mint 800 millió forintból valósult meg a KOKI területén épült. Az épület teljes egészében a Richter Gedeon Rt. által a KOKI-nak nyújtott 325 millió forintos támogatásból létesült. Ezzel a beruházással a Richter Gedeon Rt. az akadémiai és egyetemi orvosbiológiai alapkutatást és a gyógyszerkutatást is szolgáló fejlesztő tevékenységet kívánja támogatni.

Az OGR felszerelését és üzemeltetését NKFP pályázati támogatás, a konzorcium tagjai, és az Akadémia biztosítja. A műszerparkjának létrehozásához hozzájárult az Oktatási Minisztérium Műszerpályázatán nyert forrás is.

Az Orvosi Géntechnológiai Részleg működése EU-konform lesz, vagyis megfelel a GLP (good laboratory practice) követelményeinek és a hazai valamint az európai állatvédelmi törvények előírásainak.

A beruházás a konzorciumi tagok mellett géntechnológiai szolgáltatásokat fog nyújtani az akadémiai, az egyetemi és a gyógyszergyári kutató-fejlesztő helyek számára is. Itt működteti majd géndiagnosztikai egységét a Semmelweis Egyetem. A chipdiagnosztika az egészségügyi ellátást is hivatott javítani.


(* Nemzeti Kutatás Fejlesztési Program)

(A mellékelt fénykép az MTA KOKI saját felvétele, amelyet szabad felhasználására átengedünk a sajtónak)