127562
Az MTA hírei
Vissza
2011. 05. 24.

Még több Lendület: több kiváló tudós, több pénz, több ígéretes kutatás

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Pálinkás József által elindított Lendület program célja kettős: megakadályozni a legértékesebb tudósagyak „elszívását" és biztos eredményeket ígérő kutatásokat végző kutatócsoportokat támogatni.  A program lendületben tartja a legkiválóbb fiatal magyar kutatókat, a világszínvonalú hazai kutatásokat, mindezzel tudós-életpályát, és a kiválóságra alapozott valódi, versenyképes eredményeket ígér.

A Lendület program tehát mozgósítja az iskolateremtő tudományos kiválóság fiatal képviselőit annak érdekében, hogy ők itthon megalakított kutatócsoportjaikkal tartsák mozgásban a hazai és nemzetközi tudományos életet, hozzájárulva egyúttal a merev intézményi struktúrák megújításához is. A Lendület program rugalmasságát és sikerét éppen a teremtő tudós-kiválóság, a körültekintően kialakított, kiszámítható támogatást biztosító modell és a jól követhető és mérhető eredményesség adja.

─ Őrizzék meg a hazájuk és a tudomány iránti elkötelezettségüket ─ e szavakkal kívánt eredményes munkát a 2011-es Lendület program nyerteseinek az Akadémia Dísztermében tartott nyilvános eredményhirdetésen az MTA elnöke. Pálinkás József reményét fejezte ki, hogy a kutatók élni tudnak a lehetőséggel, és ha később visszatekintenek a "Lendületes" évekre, akkor az lesz a benyomásuk és tapasztalatuk, hogy ezek az esztendők tudományos pályájuk meghatározó szakaszát jelentették.

A 2011-ben kiírt pályázatokra idén a korábbi évekhez képest kétszer nagyobb összeg, évi 600 millió forint áll rendelkezésre. Ebből az összegből 2011-ben 16 kiváló kutató alapíthat önálló kutatócsoportot. Az idei eredményhirdetést követően, az eddigi nyertesekkel együtt 28 kiemelkedő fiatal tudós folytathat nemzetközileg is versenyképes kutatásokat a Lendület Programból elnyert, összesen 1.1 milliárd forint  támogatásból. Az első évi nyertes pályázók tavaly ősszel eredménykonferencián számoltak be kutatásaikról. Kiváló teljesítményük igazolja a három éve indított pályázati rendszer sikerét: a Lendület program eredményességét és fenntarthatóságát.


Az MTA elnöke 2011-ben az egyetemekre is kiterjesztette az akadémiai kiválósági programot. A Lendület érdekeltté teszi az akadémiai és - idén először - már az egyetemi- intézmények vezetőit a legkiválóbb kutatók megszerzésében és megtartásában. A nyertes kutatók kutatócsoport-alapítói tevékenysége a befogadó intézeteket ígéretes témaváltásokra és erőforrás-átcsoportosításra ösztönzi, mindeközben kiszámíthatóvá teszi a kutatói életpályát, és hozzájárul a minőség-és teljesítményalapú előmeneteli rendszer megvalósításához.

A Lendület program

eredményhirdetéséről szóló film megtekintéséhez kattintson ide.

A nyertesekről készült kisfilmek megtekintéséhez kattintson ide.

A kutatók életkoruknak megfelelően két kategóriában pályázhattak: az elsőben kezdő, ígéretes kutatócsoport-vezetők jelentkezhettek, a másodikban nemzetközi mezőnyben is tartósan kiemelkedő teljesítményű, professzori kiválóságú kutatók pályázatait várták. A nyertesek számára az MTA öt évre biztosítja a támogatást. Ezt követően az Akadémia elnöke a kutatócsoportot és annak vezetőjét értékelő szakértői bírálat alapján dönt a támogatás további folyósításáról, illetve a kutatócsoport vezetőjének határozatlan idejű alkalmazásáról. A résztvevőknek törekedniük kell arra, hogy a támogatást kiegészítsék más kutatás-finanszírozási forrásokból.

A beérkezett kutatási tervek mindegyikét anonim bírálók értékelték, majd a második fordulóban az Akadémia elnöke által irányított, a pályázati rendszerekben jártas, nemzetközileg elismert kutatókból álló nyilvános zsűri tagjai tettek javaslatot a nyertesekre.

A pályázatok kiválóságának egyik legfontosabb mértéke a tudományos ismertséget és jelentőséget jelző hivatkozásszám, illetve publikációs impakt faktor. A Lendület program 2011-es nyerteseinek, a 16 kutatónak 200 feletti impaktfaktora és ezer hivatkozást meghaladó idézettsége akadémiai összehasonlításban is jelentősnek tekinthető.

A képre kattintva a nyertesekről készült animáció megtekinthető.


Örvendetes, hogy idén sokkal több női pályázó jelentkezett és nyert támogatást a Lendület program keretében. Idén először büszkélkedhetünk kisgyermekes anyaként is kiváló eredményeket elért kutatónőkkel.

A tehetséges kutatókért világszerte óriási verseny folyik, a Lendület Programot a kezdetektől kiemelt figyelem övezi mind a kutatói közösség, mind a társadalom részéről. A gazdasági élet szereplői is felismerték az akadémiai program jelentőségét, és folyamatosan tesznek felajánlásokat a nyertes kutatók kutatócsoportjainak támogatására.


További híreink:

 • Bemutatjuk a Lendület program idei nyerteseit
  Az idén harmadszor meghirdetett Lendület programban az idegsejteket, az emlékezést vagy a bőrbetegségek kezelési módjait kutató orvos, a fertőző betegségek leküzdésére törekvő virológus, a sérült génállomány javításán munkálkodó biológus, a biológiai sokféleség megőrzésének lehetőségeit vizsgáló ökológus, a cukorbetegség okait kutató gyermekgyógyász, az Alzheimer kór kezeléséhez hozzájáruló vegyész mellett biokémikus, fizikus, nyelvész, őslénykutató, anatómus található a 16 nyertes kiválóság között.
 • Élénkülő sejtbiológiai kutatások
  Hazatérő fiatal kutatók, három új kutatócsoport, új műszerek, figyelemre méltó tudományos beszámolók, címszavakban az Akadémia elnöke, Pálinkás József által két évvel ezelőtt indított Lendület program első eredményei az MTA Enzimológiai Intézetében. A sejtbiológiai kutatások terén élenjáró intézmény igazgatója tavaly óta az a Buday László, aki 2009-ban az első Lendületes nyertesek egyike volt.
 • Nagy Lendülettel ismét Magyarországon
  Az Egyesült Államokban eltöltött öt év után tér haza a Freund Tamás által vezetett MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetébe a Lendület program egyik idei nyertese, a kétgyermekes Makara Judit. Az idegsejtek információ-feldolgozásával foglalkozó kutatóorvos szerint a pénzügyi háttér és a kiváló szellemi környezet is adott lesz az eredményes kutatómunkához.
 • A rejtélyes PACAP magyar kutatója
  Elsősorban az idegrendszeri károsodásokat mérsékli az a fehérje, amelynek nemzetközileg is elismert kutatója az Akadémia elnöke által indított Lendület program egyik idei nyertese, Reglődi Dóra. A Pécsi Tudományegyetem docense szerint a PACAP nevű peptid jobb megismerésével hatékonyabban lehet felvenni a küzdelmet a stroke vagy a Parkinson-kór ellen, de segíthet más sejtkárosodások következményeinek enyhítésében is.
 • Új utakon a cukorbetegség kutatásában
  A diabétesz kialakulását, valamint a betegség korai felismerésének lehetőségeit vizsgálja a Lendület program keretében Fekete Andrea, harminchat éves gyermekgyógyász. A kutatóorvos a cukorbetegségért felelős kockázati tényezők jobb megismerésétől azt reméli, hogy olyan gyógyszertámadáspontokat talál, amelyek segítséget jelenthetnek a veseelégtelenséghez vezető kórállapotok kezelésében.
 • A motorenzimek szerepe a rákkutatásban
  A rákos folyamatok kialakulásának jobb megértését is segítik azok a kutatások, amelyeket Kovács Mihály biológus és kutatócsoportja végez az ELTE Biokémiai Tanszékén. Az MTA Lendület programjának egyik idei nyertese az ún. motorenzimek működését vizsgálja, hogy megértse azokat a folyamatokat, amelyek révén sejtjeink hatékonyan ki tudják javítani a kóros sejtburjánzást okozó DNS-károsodásokat.
 • Kihívások és lehetőségek a gyógyszerkutatásban
  Az Alzheimer kór és a rák bizonyos típusainak gyógyításában jelenthetnek segítséget azok a kutatások, amelyeket Martinek Tamás vegyész és munkatársai folytatnak a Lendület program keretében. A szegedi csoport tagjai azt remélik, hogy olyan programozható, mesterséges láncszerkezetű molekulákat tudnak létrehozni, amelyek új megközelítést jelenthetnek a gyógyszerkutatásban.
 • Veszélyben pusztáink élővilágának változatossága
  "Az emberi beavatkozás következtében a biodiverzitás, vagyis a természetes élővilág, a fajok változatossága az egész világon csökken" – mutatott rá a sajnálatos tendenciára Báldi András, a 2011-es Lendület program egyik nyertese. A kutatási eredmények szerint a biológiai sokféleség megőrzése az ember számára is haszonnal jár, ezért is fontos a fenntartása.
 • A kvantumok világának kutatója
  A mikroelektronika fejlődésében kiemelkedő jelentőségű parányi áramkörök világszerte megmozgatják a kutatók fantáziáját. A Németországból hazaköltöző Zaránd Gergely fizikus az Akadémia elnöke által elindított Lendület program keretében ezekben a parányi áramkörökben vizsgálja az ún. egzotikus kvantumállapotokat, illetve az ultrahideg atomi rendszerek egzotikus fázisait és dinamikáját.
 • Ismeretlen funkciójú fehérjék nyomában
  A peroxidáz enzimek családjába tartozó fehérjék működésének jobb megismerése a célja a Lendület program egyik idei nyertesének. Geiszt Miklós kutatóorvos és társai azt vizsgálják, milyen szerepük van ezeknek a fehérjéknek a májat, a szívet, a tüdőt, illetve a vesét egyaránt veszélyeztető betegség, a fibrózis kialakulásában.
 • A csípős paprikától a belsőkannabisz-rendszerig
  Az emberi bőr védekező rendszerének működését vizsgálja a Lendület program támogatásával Bíró Tamás, a Debreceni Egyetem docense. Azt reméli, a programnak köszönhetően öt év múlva többet tudhatunk néhány gyakori bőrbetegség kialakulásának okairól. Emellett biztató jelnek tartja, hogy korábbi eredményei nyomán a közeljövőben megkezdődhetnek a klinikai vizsgálatok egy gyulladásos kórral kapcsolatban.
 • Lendület program – megkezdődött a munka
  Műszerek beszerzése, laboratórium felállítása, munkatársak toborzása – a nyári hónapok is eseményekben gazdagon telnek a Lendület program tizenhat új, a májusi nyilvános eredményhirdetésen bemutatott nyertes kutatója számára. A program résztvevőinek kutatásait röviden bemutató portréfilmek már láthatók  az Akadémia honlapján.
 • Kritikus tömeg és kölcsönhatás
  A számítástechnikai fejlesztésekre, valamint a tudományos vizsgálatok módszertanára is nagy hatást gyakorolhatnak azok a kutatások, amelyeket a Lendület program keretében Kovács Tamás György fizikus végez. A programnak köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem professzora nem külföldön, hanem Debrecenben, az MTA Atommagkutató Intézetében (MTA ATOMKI) folytathatja munkáját újonnan alakuló kutatócsoportja élén.
 • Útban a rák személyre szabott gyógyítása felé
  Szüts Dávid kutatásaiban főként azt vizsgálja, hogy a különböző genetikai elváltozások következtében kialakuló tumorsejtek milyen típusú kezelésre reagálnak a leginkább. A Lendület program egyik idei nyertesének kutatásai hozzájárulhatnak, hogy a jövőben az onkológusok a konkrét genetikai elváltozásnak megfelelő, leghatékonyabb kezelési formát választhassák ki.
 • Újabb dinoszaurusz- és őshalleletek a Bakonyban
  Dinoszauruszok, repülőhüllők és kerek őshalak maradványai kerültek elő az idei ásatási szezonban a 85 millió éves iharkúti lelőhelyről, amelyet Ősi Attila paleontológus, az MTA Lendület programjának egyik idei nyertese fedezett fel 2000-ben.
 • Lendület program – Csehország követi a magyar modellt
  Példaértékű, új és egyedi – e szavakkal méltatták a visegrádi országok tudományos akadémiáinak vezetői a csehországi Třešt' városában tavaly ősszel tartott találkozójukon az MTA elnöke által indított Lendület programot. A kezdeményezés mintául szolgált Csehország számára, amelynek kormánya a "Návrat", azaz "Visszatérés" elnevezésű, jövőre induló projekt keretében szeretné hazacsábítani a cseh kutatókat.
 • Egy magyar fizikus a kvantumoptika élvonalában
  A jövő mikro- és nanotechnológiájában jelenthet alapvető előrelépést az a kutatás, amelyet a Lendület program egyik idei nyertese, Domokos Péter és csoportja folytat az MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézetében (SZFKI). A fizikus munkája lehetővé teheti az elemi objektumokból építhető, egyre nagyobb és bonyolultabb rendszerek tervezett alakítását a kvantummechanikában rejlő lehetőségek kihasználására.