126433
Az MTA hírei
Vissza
2010. 12. 02.

Jurij Ivanovics Manyin vehette át a 2010-es Bolyai-díjat

Jurij Ivanovics Manyin vehette át az idén a Magyar Tudományos Akadémia egyetlen nemzetközi díját, a Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjat az MTA elnökétől. Az 1902-ben alapított elismerés eddigi díjazottjai között olyan neves tudósok találhatóak, mint Henri Poincaré vagy David Hilbert. A kitüntetést ötévenként ítéli oda egy tíztagú nemzetközi zsűri. Az orosz származású, Németországban élő matematikus, Jurij Manyin az ötödik díjazott.

Az elmúlt 15 évben írt legjobb matematikai monográfia szerzőjének járó Bolyai Nemzetközi Matematikai Díjat december 1-jén Jurij Ivanovics Manyin (Yuri I. Manin) orosz származású, Németországban élő és alkotó matematikus vette át a Magyar Tudományos Akadémián. A tudós az 1999-ben megjelent, áttörő eredményekkel bíró, kiemelkedő jelentőségű saját új eredményeket, módszereket bemutató Frobenius manifolds, quantum cohomology, and moduli spaces című könyvéért kapta a neves elismerést. Monográfiája a matematika különböző területeiről - algebra, geometria, topológia - merít gondolatokat elméleti fizikai kérdései megválaszolásához.

Nagyon különleges elismerést adunk ma át, amely egy igazi matematikai géniuszról kapta a nevét - mondta köszöntőjében az MTA elnöke a Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjról. Pálinkás József hangsúlyozta: bár az alapítók eredeti céljával ellentétben a Bolyai-díj nem lett valódi versenytársa a Nobel-díjnak, az Akadémia egyetlen nemzetközi díjában jelképesen megtestesül mindaz a tudás és ismeret, amellyel a magyar kutatók, kiváltképp a magyar matematikusok gazdagították az emberiséget. - Remélem, hogy ez a szimbolikus többlet a Bolyai-díjat a névadójához méltó rangra emeli - mondta az Akadémia elnöke, utalva arra, hogy az MTA a nagy tekintélyű matematikai elismerések sorát kívánja gazdagítani a Bolyai János Nemzetközi Matematikai díjjal.   

- A matematika tudománya rendkívül gyorsan fejlődik, ezért könnyen érezhetjük magunkat elveszettnek a kutatások és tudományos publikációk áradatában - mondta Lovász László, aki a Nemzetközi Matematikai Unió nevében köszöntötte a díjazottat. A közelmúltban Kiotó-díjat kapott akadémikus az Unió elnökeként úgy vélekedett: manapság még a korábbiaknál is fontosabb, hogy a nagy matematikusok időről-időre elgondolkodjanak saját szakterületük eredményein és tömören összefoglalva, könyv formájában is kiadják azokat. Lovász László szerint a Bolyai-díj egyebek mellett azért fontos, mert erre bátorítja a matematikusokat.

A díjazottat Pálinkás József és  Lovász László mellett az Európai Matematikai Társulat nevében Mireille Martin megválasztott alelnök is köszöntötte. Az ünnepélyes díjátadót követően Jurij Manyin saját kutatási eredményeit ismertette, majd Sztanyiszlav Szmirnov orosz-svéd matematikus, a Fields-érem egyik idei kitüntetettje tartott tudományos előadást.

Jurij Ivanovics Manyin
Jurij Ivanovics Manyin

A Magyar Tudományos Akadémia a világhírű magyar matematikus, Bolyai János születésének 100. évfordulójának tiszteletére, 1902-ben alapította meg a tízezer koronás, ötévente odaítélendő nemzetközi elismerést a kiemelkedő matematikai munkák díjazására. A díj létrehozásának eredeti céljai között szerepelt nemcsak Bolyai emlékének fenntartása, hanem a hiányzó matematikai Nobel-díj eszmei pótlása is. 

Az első díjazott 1905-ben a francia Henri Poincaré, a XIX. század egyik legsokoldalúbb matematikusa volt, akinek nevéhez a kaotikus viselkedés felfedezése, valamint a - hét milleniumi probléma közé is bekerült - nevezetes topológiai sejtése, az úgynevezett Poincaré-sejtés kapcsolódik.1910-ben David Hilbert német tudós kapta a Bolyai Nemzetközi Matematikai Díjat, akinek 23 matematikai „problémája" matematikus nemzedékeken átívelve foglalkoztatott számos kiemelkedő tudóst. Az érem odaítélése az I. világháború kitörésekor megszakadt. A Magyar Tudományos Akadémia 1994-ben újjáalapította az elismerést Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díj elnevezéssel. Az elismerést a kényszerszünet után az ezredfordulón ítélték oda ismét, így is emlékezve a tudós társaság fennállásának 175. évfordulójára - abban az évben, amelyet az UNESCO a matematika nemzetközi évének nyilvánított.

Az Alapító Okirat, az MTA Elnökségének 15/1994. számú határozata szerint az MTA Matematikai Tudományok Osztálya által kinevezett nemzetközi zsűri az elmúlt 15 évben írt legjobb matematikai monográfia szerzőjének ítéli oda a díjat. A 2000-ben és 2005-ben kiosztott díjak zsűrijének elnöke Lovász László akadémikus, a Nemzetközi Matematikai Unió jelenlegi elnöke volt, aki idén vette át a matematikai kitüntetések legrangosabbjai között számon tartott Kiotó-díjat a matematika különböző ágai közötti kapcsolat megteremtéséért, valamint munkásságának a matematikára épülő tudományterületekre gyakorolt hatásáért.  2000-ben a zsűri a díjjal Saharon Shelah-t, a Cardinal Arithmetic című könyv szerzőjét jutalmazta. 2005-ben pedig Misha Gromov, a Metric Structures of Riemannian and Non-Riemannian Spaces című könyv szerzője vehette át az elismerést. A 2010-es ítészek között is számos kiemelkedő matematikus található. A zsűri tagja volta 2006-os Fields-érmes Terence Tao, a világ egyik vezető matematikusa, a UCLA legfiatalabb professzora, akit az úgynevezett Green-Tao-tétel tett a matematika „szupersztárjává".