73001
Az MTA hírei
Vissza
2009. 02. 10.

Elhunyt Kárpáti György

Dr. Kárpáti György magyar-kanadai kutató és klinikus, az MTA külső tagja 2009. február 6-án 75. éves korában szívrohamban váratlanul elhunyt.

 

Dr. George Kárpáti, MD, FRCP(C), FRS(C), OC, CQ
(1934. május 17- 2009. február 6.)

 

A debreceni születésű Kárpáti György professzor, akit 2004-ban a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Osztályának külső tagjává választott, a Montreal Neurological Institute (MNI)-ban megvalósult  hosszú tudományos karrierje nemcsak számára, hanem intézete és országa számára is kiemelten megtisztelő elismerést eredményezett.  

Kárpáti György az elmúlt négy évtizedben munkássága a neuromuscularis alap és klinikai kutatások élvonalába emelte. Első felfedezéseinek egyike a kezelhető metabolikus izombetegségek, közül a carnitine deficiencia azonosítása, a Duchenne-típusú izomdystrophiában az izomrost károsodás mechanizmusának azonosítása.  Ezeknek és számos más felfedezésnek köszönhetően a neuromuscularis betegek ezreinek javította az életminőségét és a MNI neuromuscularis neurológiáját a világ egyik legkeresettebb, legkiválóbb centrumává fejlesztette.  Az elmúlt 2 évtizedben Kárpáti György a Duchenne-típusú izomdystrophia (DMD) preklinikai sejt és moleculáris terápiájának vezető kutatójává vált. Ezenkívül a glycogen tárolási betegségek és a malignus agydaganatok közül a glioblastoma multiforme molekuláris terápiájának kutatásában is kiváló eredményeket ért el.  A kilencvenes évek elején a világon először végzett kontrollált és komprehenzív myoblast transfert 9 DMD-s gyermeken. 

Dr. Kárpáti György tudományos munkássága eredményeként több mint 300 eredeti és review közleményt publikált nagy presztizsű nemzetközi folyóiratokban. A közelmúltban Kárpáti György génterápiás munkacsoportja az MNI-ban világhírre tett szert.

Kárpáti György professzor több nemzetközi szerzők által írt monográfiát szerkesztett, a neuromuscularis betegségekről. Kárpáti György számos nemzeti és nemzetközi díjat kapott kiváló tudományos, klinikai és oktatási munkájának elismeréséül.  Ezek között van a Professional Life Time Achievement Award by the Quebec Branch of Muscular Dystrophy Canada and Canadian Society of Clinical Investigation, Life Time Professional Achievement from the Conte Academy of Sciences of Italy. A kanadai tudományos akadémia, a Royal Society of Canada tagjává választották és megkapta a legnagyobb Kanadai kitüntetést, az Order of Canada címet.

2002-ben a Debreceni Egyetem Doctor Honoris Causa címet adományozott Kárpáti Györgynek. 2005-ban Prix du Québec (Wilder Penfield) díjjal tüntették ki. 

Kárpáti György tudományos és klinikai tevékenységének kiválóságát bizonyítja, a Postdoctoral Fellow-k nagy száma (30) akik Kanada, az USA és a világ számos országából, így hazánkból is (Dr. Mechler Ferenc, Dr. Molnár Mária Judit, Dr. Szabó Antal) érkeztek munkacsoportjába.  Ezek a tanítványok később a neuromuscularis terület meghatározó, vezető alakjai lettek.

Kárpáti professzor 2008-ban Lifetime Achievement Awardot kapott az MNI-ban.  

Kárpáti György professzor, e kimagasló tudós, klinikus és nagyszerű ember emlékét szeretettel és tisztelettel megőrizzük.

Dr. Falus András

egyetemi tanár

az MTA rendes tagja

.