137198

Kiváló Magyar Szótár díjak

Négy szótár kapta meg a „Kiváló Magyar Szótár” díjat az MTA Szótári Munkabizottsága által az idén ötödik alkalommal meghirdetett versenyen. Az elismeréseket a X. Szótárnapon a zsűri elnöke, Kiefer Ferenc akadémikus és Fábián Zsuzsanna, az MTA Szótári Munkabizottságának elnöke adta át.

A „Kiváló Magyar Szótár‟ díj elnyeréséért meghirdetett pályázat célja, hogy emelje a szótárhasználat kultúráját, színvonalas magyar szótárak bemutatásával és elismerésével közvetve támogassa a minőségi magyar szótárkiadást, és elősegítse a vásárlókat a szakszerű szótárak kiválasztásában.

A kiadók az előző verseny évétől a meghirdetés előtti év végéig kiadott szótárukat nevezhetik. A díjra ISBN-számmal rendelkező magyar nyomtatott és elektronikus szótárakat lehet felterjeszteni, vagyis egynyelvű magyar, illetve olyan két- vagy többnyelvű szótárt, amelynek nyelvei közül az egyik a magyar.

Az először 2007-ben kiírt versenyre még öt év szótárterméséből 14 kiadó 35 kötete nevezett be, a következő években – érthető okokból - kevesebben pályáztak a „Kiváló Magyar Szótár" címre. Ebben az évben három kiadó hat egy-, illetve kétnyelvű szótára versengett.

A szótárak értékelésében 14 független szakember vett részt: nyelvészek, szótárírók, az egyes szakterületek avatott művelői. Az értékelési szempontok között szerepelt a szótár általános felépítése, a szóállomány nagysága, összetétele és elrendezése, az egyes szócikkek szerkezete, a nyelvtani és jelentéstani információk stb. Minden szótárról két részletes írásos bírálat készült, s ezek alapján döntött a főzsűri arról, mely szótárak kapják meg a díjat.

A díjazott szótárak:

Fazakas Emese (főszerkesztő): Erdélyi magyar szótörténeti tár XIV. (Erdélyi Múzeum-Egyesület, 2014)

Jakab László: Magyar-finn szótár (Akadémiai Kiadó, 2013)

Magay Tamás-Országh László: Angol-magyar szótár + net + e-szótár (Akadémiai Kiadó, 2012)

Magay Tamás-Országh László: Magyar-angol szótár + net + e-szótár (Akadémiai Kiadó, 2012)